Ce gaura in buget lasa o generatie cu peste 100.000 de elevi care nu au trecut Bacalaureatul
Cei mai multi dintre elevii respinsi la examenul de bacalaureat vor lua drumul agentiilor de ocupare a fortei de munca, unde-si vor depune actele ca sa ia ajutor de somaj.
Alexandra a stiut ca nu are nicio sansa de reusita, asa ca nu s-a mai prezentat la examen. S-a grabit sa-si depuna dosarul pentru indemnizatia de somaj: 250 de lei pe luna.
Tanara ar vrea sa urmeze unul din cursurile de calificare gratuite, ca sa invete o meserie. La fel ca ea vor proceda, probabil, multi absolventi care n-au trecut bacul.
Anul trecut, in toamna, aproximativ o suta de mii de liceeni au cerut ajutor de somaj, a anuntat ministerul Muncii. 25 de mii dintre cei respinsi in 2011 s-au inscris si anul acesta la examen, sperand ca-l vor trece. Printre ei si Bogdan. El a terminat un colegiu tehnic, la clasa de design vestimentar si a picat la biologie.
"Ce-a zis mama? M-a certat, ce putea sa zica si am plecat in vacanta. Rad ca imi amintesc ca in loc sa fiu pedepsit, eu am plecat, am stat 7 zile si apoi am venit acasa. N-am facut nimic in legatura cu invatatul".
Si, chiar daca a invatat, spune el, nici acum in vara nu a trecut. I-au lipsit 30 de sutimi.
Pentru Emilian, povestea are un final fericit. A picat si el anul trecut, tot la biologie. S-a angajat agent de vanzari, desi parintii, tatal avocat si mama jurist, ii dadeau cati bani avea nevoie. Dar Emilian a vrut sa munceasca si sa invete. Iar acum a obtinut peste 9 la biologie.
Potrivit datelor oficiale, multi tineri care nu au promovat anul trecut bacul s-au inscris la cursuri de calificare, ca sa-si poata gasi un loc de munca.
In afara de amaraciunea din sufletele celor peste 100 de mii de tineri care au picat examenul maturitatii, autoritatile trebuie sa gestioneze acum o problema mult mai grava.
Tinerii care au iesit de pe bancile scolii fara diploma nu sunt calificati, adica piata muncii nu are cum sa-i absoarba. Teoretic, daca toti adolescentii s-ar inscrie pe listele Agentiilor de Ocupare pentru a primi indemnizatia de 250 de lei/luna timp de o jumatate de an, cum prevede legea, bugetul asigurarilor sociale ar fi saracit de 40 de milioane de euro.
In alta ordine de idei, de pe scaunul de ministru al educatiei situatia se vede doar pe jumatate neagra - "daca luam in calcul doar generatia care a dat Bacul pentru prima data anul acesta, elevii chiar au obtinut rezultate bune", sustine Ecaterina Andronescu.
Solutiile discutate de oficiali, chiar acum, ar putea cuprinde organizarea de cursuri de pregatire in scoli in aceasta vara, dar si cursuri gratuite de calificare sau suplimentarea locurilor din scolile postliceale.