Cât costă o simulare online a examenului de Bacalaureat pentru elevii care au absolvit liceul
„Ce nu am învățat în patru ani de liceu recuperez acum, în câteva zile!”. Asta spun, mult prea încrezători, unii dintre liceenii care vor susține săptămână viitoare Bacalaureatul.
Luni, peste 160.000 de absolvenți sunt așteptați la prima probă orală, cea la Limba română. Câțiva se mulțumesc cu ce mai prind din clasă, dacă profesorii îi cheamă la recapitulări-fulger. Alții trag tare cu meditații plătite și simulări pe platforme online. Au deja diploma de final de liceu, dar de învățat tot n-au scăpat.
Elev: „Ne trezim, facem teme, venim la liceu, facem pregătire, plecăm de la liceu la meditații, plecăm acasă, facem teme. Mai rău ca la școală”.
Știți cum se îngrașă porcul în ajun? În gospodăriile țăranilor, înainte de Crăciun, cu drojdie în furaje. La școală, înainte de examen, cu pregătire în clasă. Chiar dacă anul școlar s-a încheiat pentru cei din anii terminali, cei care au avut noroc de profesori inimoși sunt chemați la recapitulare gratuită. Dar se prezintă cel mult jumătate din absolvenții fostelor clase. Restul mizează pe meditații private sau exerciții în aplicații în care accesul e contra cost.
Elev: „Îmi instalasem o aplicație zilele trecute pentru română, am învățat până acum 6-7 comentarii din 16. Nu am scăpat și nici nu cred că o să scăpăm în următorii 20 de ani (de comentarii). Un opt eu zic că pot să iau lejer”.
E o speranță prea înaltă, spun profesorii de română. Comentariile au ajuns cârja celor care se tem de textele la prima vedere și sunt punctate mai slab decât o interpretare personală. În plus, se cer eseuri cu raportări la experiența tinerilor. Pentru că subiectele la majoritatea materiilor țin pasul cu vremurile - cel puțin teoretic.
În unele licee, au fost convocați la repetiția finală, înainte de BAC, toți candidații, indiferent de profesor. Ceea ce nu poate compensa lipsa efortului individual.
Elev: „Dau și admiterea la biologie și o stăpânesc cel mai bine”.
Reporter: „Dar româna, matematica?”
Elev: „Învăț...”.
Reporter: „Ai exersat cu un prieten prezentarea orală?”
Elev: „Nu, dar am în plan”.
Elev: „N-am pus accent pe chestia asta”.
Reporter: „Pe probele orale?”
Elev: „Da”.
Elev: „Am văzut variantele care au fost publicate de Ministerul Sănătății...”.
Reporter: „Educației?”
Elev: „Da, și ne-a dat și domnul niște modele”.
E practic ultima șansă de a învăța materia ratată, timp de patru ani.
Elev: „Le acumulez în ultimele săptămâni înainte de bac”.
E ultima șansă de-a face un ban în plus și pentru studenții sau absolvenții de facultate, care au cel mai mic tarif - între 30 și 50 de lei pe oră.
Și profesorii asociați în platforme educative au acum tarife promoționale - 120 de lei pe ședință. O simulare a examenului, cu lucrări online de trei ore, costă 90 de lei.