Bacalaureat 2023. Regulile pe care trebuie să le respecte elevii și ce obiecte sunt interzise în sălile de examen

examen
Shutterstock

Examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea iunie-iulie, este un moment important în viața elevilor care au finalizat învățământul preuniversitar și aspiră să obțină diploma de absolvire.  

Pentru a se desfășura într-un mod corect și echitabil, există reguli stricte pe care absolvenții trebuie să le respecte la intrarea în sălile de examen la Bac 2023. De asemenea, există obiecte care sunt interzise în sălile de examen, pentru a preveni orice încercare de fraudă sau nereguli.

Ce ținute sunt recomandate la Bac 2023

Una dintre primele reguli pe care elevii trebuie să le respecte se referă la îmbrăcăminte. Este important ca aceștia să se prezinte la examen îmbrăcați adecvat și decent, respectând normele de bună conduită și prezentare.

Se recomandă evitarea îmbrăcămintei cu imprimeuri sau inscripții ofensatoare sau inadecvate. De asemenea, accesoriile trebuie să fie minime și discrete, astfel încât să nu distragă atenția.

Confortul este, de asemenea, esențial, astfel încât ținuta să nu afecteze concentrarea și performanța în timpul examenului.

Citește și
Avocatul care a dat o țeapă imobiliară de peste 12 milioane de euro a încheiat un acord cu procurorii. Banii furați, folosiți pe păcănele și investiții speculative

Reguli de respectat la Bacalaureat 2023

Pe lângă regulile privind îmbrăcămintea, absolvenții trebuie să respecte și alte reguli importante. Este strict interzisă comunicarea între candidați sau cu persoane din exterior, copiatul, transmiterea de materiale pentru copiat sau schimbul de foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Aceste reguli sunt menite să asigure un mediu corect și echitabil pentru toți candidații și să prevină orice formă de fraudă.

Un aspect crucial în timpul examenului este folosirea corectă a instrumentelor de scris. La Bacalaureat 2023, candidații pot utiliza doar cerneală sau pastă de culoare albastră pentru rezolvarea subiectelor, în timp ce pentru scheme și desene pot folosi doar creion negru. Aceste restricții asigură uniformitatea și claritatea răspunsurilor și evită confuziile.

Obiecte interzise în sala de examen la BAC 2023

Pentru a preveni orice tentativă de fraudă sau nereguli, există și o serie de obiecte interzise în sălile de examen. Astfel, candidații nu au voie să aibă asupra lor, în îmbrăcăminte, încălțăminte, penare sau alte obiecte personale, sau în băncile în care sunt așezați, niciun fel de materiale de inspirație.

Manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate sau lucrări ale altor candidați sunt strict interzise. De asemenea, intrarea în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete sau orice alte obiecte de depozitare este interzisă.

Candidații au obligația să lase aceste obiecte în sala specială de depozitare a obiectelor stabilită de comisia de bacalaureat.

Un alt aspect important este supravegherea examenului. Sălile de examen și sălile de multiplicare a subiectelor sunt supravegheate audio-video. Comisiile de bacalaureat verifică înregistrările audio-video din sălile de examen după încheierea probei scrise, pentru a identifica nereguli, fraude sau tentative de fraudă. În cazul în care se constată astfel de situații sau există sesizări privind nereguli, verificarea se extinde la înregistrările din toate sălile de examen.

Regulile și restricțiile menționate mai sus sunt stabilite de Ministerul Educației și sunt menite să asigure un cadru corect și echitabil pentru desfășurarea examenului de Bacalaureat 2023. Respectarea acestora este esențială pentru toți absolvenții care doresc să-și demonstreze cunoștințele și să obțină rezultate merituoase în această etapă importantă a parcursului lor educațional.

Calendar BAC 2023

► 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;

► 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;

► 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;

► 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;

► 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00;

► 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor;

► 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.

Candidații care nu au promovat Examenul de Bacalaureat 2023 în prima sesiune sau au rămas corigenți la unele materii, se pot înscrie în sesiunea de toamnă, în perioada 17 - 14 iulie 2023.

În perioada 7 - 11 august  2023 va avea loc evaluarea competențelor, iar probele scrise se vor desfășura între 16 și 21 august. Primele rezultate se vor afișa pe 25 august și, tot în aceeași zi, candidații care nu sunt mulțumiți de notele obținute pot depune contestații. Rezultatele finale de la Examenul de Bacalaureat 2023 se vor afișa pe 29 august.

Articol recomandat de sport.ro
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Citește și...
Eleve eliminate de la BAC pentru că aveau telefoane au dat în judecată inspectoratul și au câștigat. ”Sunt cel mai șmecher”
Eleve eliminate de la BAC pentru că aveau telefoane au dat în judecată inspectoratul și au câștigat. ”Sunt cel mai șmecher”

După a doua corectare, rata de promovare la Bacalaureatul de toamnă crește cu 3 la sută, dar este, chiar și așa, cea mai mică din 2018 încoace. Sesiunea abia încheiată a adus și un precedent.

Rezultatele finale la BAC 2024, sesiunea de toamnă, au fost publicate. Care este rata de reuşită după contestaţii
Rezultatele finale la BAC 2024, sesiunea de toamnă, au fost publicate. Care este rata de reuşită după contestaţii

Au fost afișate rezulatele finale la Bacalaureatul de toamnă, arată Ministerul Educației. Rata de reuşită la crescut cu 3% după contestaţii, la 32,3%, pentru toate promoţiile.  

HARTA. Ce județe din România au înregistrat cea mai mică rată de promovare la BAC 2024, sesiunea de toamnă
HARTA. Ce județe din România au înregistrat cea mai mică rată de promovare la BAC 2024, sesiunea de toamnă

Mai puţin de o treime dintre absolvenţii de liceu care au susţinut examenul de bacalaureat în sesiunea de toamnă 2024 au promovat.

Recomandări
Inundații iminente în Galați și Vaslui, județe deja grav afectate de ape. ”Risc semnificativ pentru viața oamenilor” | HARTĂ
Inundații iminente în Galați și Vaslui, județe deja grav afectate de ape. ”Risc semnificativ pentru viața oamenilor” | HARTĂ

Hidrologii au emis o avertizare Cod roşu de inundaţii, începând de la miezul nopţii de duminică spre luni, pentru râuri din judeţele Vaslui şi Galaţi.

HARTA. ANM a actualizat avertizările meteo. Cod roșu în Galați, galben și portocaliu în alte județe. Vin primele ninsori
HARTA. ANM a actualizat avertizările meteo. Cod roșu în Galați, galben și portocaliu în alte județe. Vin primele ninsori

Meteorologii au actualizat avertizările de ploi şi intensificări ale vântului, duminică - 29 septembrie - fiind în vigoare un Cod Galben în cea mai mare parte a ţării.

Israelul a folosit cel puțin 15 bombe ”distrugătoare de buncăre” pentru a-l ucide pe Nasrallah aflat adânc sub pământ
Israelul a folosit cel puțin 15 bombe ”distrugătoare de buncăre” pentru a-l ucide pe Nasrallah aflat adânc sub pământ

Un videoclip publicat de armata israeliană a arătat că avioane despre care spunea că au fost folosite în atacul care l-a ucis pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, vineri seara transportau bombe de distrugere a buncărelor de 1.000 de kilograme.