Bacalaureat 2020 toamnă. Reacțiile elevilor după proba la Română: „Toată vara m-am culcat la 5 dimineața”

Ultima actualizare: 24-08-2020 19:48

„Toată vara, am mers la culcare la 5 dimineața, pentru că viața trebuie trăită!"

Cu această convingere, s-a prezentat, luni, un tânăr absolvent de liceu, la sesiunea de toamnă, a  Bacalaureatului.

Examenul a început, cu proba de limba și literatură română, în condiții stricte de acces. Control sanitar, înainte de a pași în centru, dar și supraveghere audio-video, pentru a preveni fraudele. Ceea nu i-a împiedicat pe unii, să vină cu surse de inspirație. 45 de candidați au fost eliminați, pentru că au încercat să copieze. Alți 10, au avut temperatura mai mare, de 37 cu 3, și n-au fost primiți să dea testul.

Reporter: „La cât te-ai trezit?”

Tânăr: „5 jumate. Toată vara m-am culcat la 5 dimineața. Asta e, iei nu iei, viața s-o trăiești la maxim. Părerea mea."

Tânăr: „4 jumate, la ora asta m-am trezit."

După o jumătate de an de vacanță, alți tineri s-au pus greu în mișcare. Știau oricum că numărul de candidați e mult mai mic ca în vară și că verificările actelor de identitate, dar mai ales filtrele sanitare vor dura mai puțin. N-ar fi avut niciun rost, spun cei mai mulți, să îngrașe porcul în ajun. Deși au încercat!

Tânăr: „Am citit în tramvai."

Toți au avut o lună și jumătate, de la precedenta încercare, adică de când au picat, să pună la punct toată materia.

Tânăr: „Prima oară n-a mers”.

Tânăr: „N-am învățat, am tratat cu indiferență. Atâta vreme cât liceul nu poate să ne țină măcar la un 5."

Rata de promovare înregistrată la sesiunea din vara a examenului de Bacalaureat, după soluționarea contestațiilor, a fost 64.5%. Chiar și atunci, diferența de note a fost uriașă între elevii care au încheiat anul acesta liceul și cei din promoțiile anterioare. Din nefericire, uitarea și resemnarea sunt cei mai mari inamici în a obține un act care în continuare contează mult pentru angajatori.

Cei care sunt la a patra sau a cincea provocare recunosc că nici măcar n-au încercat să-și găsească slujbe la care se cere și bacalaureatul.

Tânăr: „În țara asta nu poți face nimic cu Bac, dar fără Bac. Pur și simplu vreau un viitor mai bun pentru mine."

Pentru proba de luni la limba română, procedurile de dezinfecție au fost aceleași ca la examenul precedent. Concurenții care au întârziat, câțiva, motivat, au fost preluați, verificați și trimiși rapid în sala de clasă. Tot repede au și ieșit din examen cei care au privit lung foaia cu subiecte și pur și simplu nu s-au regăsit!

Tânăr: „Nu prea am făcut nimic.”

Tânăr: „Mi-a picat exact ce am învățat.”

Urmare a noilor reguli pentru protecția datelor cu caracter personal, pe 5 septembrie rezultatele vor fi afișate, în forma lor finală, cu anonimizarea numelor candidaților. Asta înseamnă că nu vom mai avea, la fel ca în alți ani, imaginea a zeci de colegi care își comentează unii altora notele. Singurii care vor cunoaște și vor fi nevoiți să accepte consecințele sunt cei care au scris lucrările.

Bacalaureat 2020, sesiunea toamnă. Când se afișează rezultatele la BAC
 

Sesiunea august-septembrie a examenului naţional de Bacalaureat a început luni, cu proba scrisă la limba şi literatura română.

Peste 42.700 de candidaţi s-au înscris pentru a participa la a doua sesiune a Bacalaureatului.

Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie, iar cele după soluţionarea contestaţiilor - în 5 septembrie.

BAC limba română sesiunea toamnă 2020. Modele de subiecte la limba română
 

VEZI aici ce subiecte au primit elevii la limba română
VEZI aici baremul pentru subiectele la limba română

Examenul se desfășoară în condiţii stricte de acces, pentru control sanitar şi prevenirea fraudelor, dar şi supraveghere audio-video în centrele de examen.

S-au înscris peste 42.000 de candidaţi. Aproape 60 la sută dintre cei de pe liste au absolvit anul acesta liceul, dar au picat la sesiunea din vară.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO