Volkswagen ar putea rechema aproape jumatate de milion de masini. Acuzatiile aduse de autoritatile americane

Ultima actualizare: 22-09-2015 06:58
roata Volkswagen

Ancheta de amploare in Statele Unite, dupa ce compania Volkswagen a fost acuzata de autoritati ca ar fi instalat la bordul masinilor un soft care sa pacaleasca testele de emisii.

Agentia de Protectie a Mediului (EPA) din SUA a acuzat grupul Volkswagen ca ar fi instalat un software special pe masinile sale pentru ca acestea sa treaca testele de emisii, pe care in mod normal le-ar fi picat. Este vorba despre autovehiculele Audi si Volkswagen diesel cu motoare in patru cilindri produse intre 2009 si 2015 care, se arata in comunicatul EPA, ar fi avut instalat un soft ce detecta cand masina era testata pentru verificarea nivelului emisiilor. In aceste cazuri, softul punea in functiune un sistem de filtrare care in mod normal era dezactivat.

In acest fel, afirma Agentia americana de Protectie a Mediului, cateva sute de mii de masini au trecut testele de emisii, desi producea noxe si de 40 de ori peste nivelul admis de standardele federale americane. Soft-ul a fost descoperit de un centru independent de analiza de la Universitatea din West Virginia si, conform EPA, Volkswagen ar fi recunoscut existenta sa.Printre modelele afectate se numara Jetta, Beetle, Golf, Passat si Audi A3.

Cele 482.000 de vehicule afectate ar putea rechemate in service de producatorul german pentru instalarea unor filtre, insa EPA spune ca momentan ele pot fi conduse fara probleme in Statele Unite. Potrivit Wall Street Journal, Volkswagen a anuntat doar ca in clipa de fata “coopereaza cu anchetatorii”. Oficialii americani vorbesc insa si despre posibilitatea ca gigantul auto sa plateasca o amenda ce poate merge pana la 37.500 de dolari per masina – adica peste 18 miliarde de dolari in total.

Financial Times scrie ca anuntul facut de autoritatile americane ar putea ridica semne de intrebare si in Europa, unde astfel de teste se fac cu metode “considerate depasite”. In UE, insa, cancelarul german Angela Merkel a aparat constant industria germana de masini, opunandu-se adoptarii de masuri pentru limitarea mai drastrica a emisiilor.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO