Capitala europeana a aerului curat e in Romania. UE a descoperit ca un oras de la noi e cel mai putin poluat de pe continent
Ne-am obisnuit sa ne plangem de poluarea din orasele nostre, dar se pare ca statisticile ne contrazic. Potrivit celui mai recent studiu, o localitate din Romania este in topul oraselor europene cu cel mai curat aer.
Potrivit clasamentului realizat de revista franceza We Demain impreuna cu asociatia Respire, Cluj-Napoca e orasul european cu cel mai curat aer. In termeni mai tehnici, este orasul in care nu s-a inregistrat nicio depasire a pragului de particule in suspensie, dioxid de azot si ozon.
Singura metropola europeana cu o performanta similara este Edinburgh, insa potrivit autorilor clasamentului, prezentat pe 5 iunie, Clujul sta mai bine, deoarece aerul din orasul transilvanean are o concentratie mai redusa de dioxid de azot decat cel din Scotia. Datele provin de la Agentia Europeana pentru Mediu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Citeste si: Orasul considerat capitala poluarii in Romania
Nici Capitala nu sta atat de rau pe cat ne-am astepta – este pe locul 66, in zona de mijloc a clasamentului, imediat sub Berlin, dar peste Atena, Lisabona, Praga, Budapesta, Viena, dar si Paris, Roma si Londra. Timisoara este si ea pe pozitia 60. In fine, orasele de la sud de Dunare par a fi cele mai poluate: Sofia este chiar pe ultimul loc in clasament iar Plovdiv, doar 4 locuri mai sus.
In topul realizat de francezi au intrat primele 100 de orase din Europa ca populatie. In primele zece se afla insa o singura capitala – Tallinn, din Estonia, un oras de nici jumatate de milion de locuitori.
Ne amintim insa ca atunci cand vorbim de poluarea fonica, Bucurestiul intra in topurile europene. In 2012, lipsa de spatii verzi si de centuri ocolitoare a dus la o poluare fonica mai mare decat in orice alt oras din Uniunea Europeana.