Secretul Tesla. De unde vine profitul net al producătorului auto

01-02-2021 18:20


Tesla

Compania Tesla a încheiat pentru prima dată un an pe verde în 2020 dar nu din cauza vânzărilor către clienții săi, scrie CNN.

Producătorii auto sunt obligați în 11 state americane ca până în 2025 să vândă un anumit procent de mașini cu 0 emisii. Dacă nu pot face acest lucru ei sunt nevoiți să cumpere credite de reglementare de la un producător auto care întrunește cerința.

Iar unul dintre producătorii care întrunește cerința este Tesla care vinde exclusiv mașini electrice.

Practic, mecanismul funcționează similar cu cel al certificatelor de emisii de carbon tranzacționate între țările care poluează mai puțin decât normele stabilite și cele care nu au reușit să își reducă emisiile.

Iar vânzarea de credite de reglementare este o afacere profitabilă pentru Tesla, compania fondată de Elon Musk obținând venituri de 3,3 miliarde de dolari din tranzacționarea lor în ultimii 5 ani, aproape jumătate din sumă fiind încasată anul trecut.

Cele 1,6 miliarde de dolari obținute în 2020 din vânzarea creditelor au depășit cu mult veniturile nete de 721 de milioane de dolari înregistrate de companie. Fără aceste venituri Tesla ar fi încheiat și anul trecut pe pierdere.

„Băieții aceștia pierd bani din vânzarea de mașini. Ei fac bani prin vânzarea de credite. Iar creditele acestea o să dispară”, afirmă Gordon Johnson de la GLJ Resarch.

Directorii Tesla admit la rândul lor că producătorul auto nu se va putea baza ca sursa de lichidități să țină la nesfârșit.

„Acesta este o zonă extrem de dificil de prezis”, a declarat CFO-ul (Chief Financial Officer) Tesla, Zachary Kirkhorn.

„Pe termen lung, vânzarea de credite de reglementare nu va fi o parte importantă a afacerii și nu intenționăm ca afacerea să se învârtă în jurul acestui lucru. Este posibil să rămână puternică pentru câteva trimestre suplimentare. Dar este de asemenea posibil să nu o facă”, a adăugat acesta.

Cele 11 state americane care obligă producătorii auto să vândă un anumit procent de vehicule cu 0 emisii sau să cumpere credite de la companiile care și-au depășit ținta sunt: California, Colorado, Connecticut, Maine, Maryland, Massachusetts, New York, New Jersey, Oregon, Rhode Island și Vermont.

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO