Renault ar putea incepe sa produca Duster in Iran. Cat de mici sunt salariile fata de Romania

21-01-2016 15:54


linie de asamblare Dacia la Mioveni FOTO AGERPRES

Ridicarea sanctiunilor aplicate Iranului ar putea fi o veste proasta pentru industria auto din tara noastra.

Renault intentioneaza sa aiba o prezenta ''mult mai masiva'' in Iran, cand va reveni in aceasta tara, a afirmat directorul general Carlos Ghosn, intr-un interviu acordat Bloomberg TV. Prezent la Forumul de la Davos, Ghosn a anuntat ca va cauta mai multi parteneri pentru reluarea afacerilor in Iran, unde piata auto ar urma sa urce cu cel putin 50% dupa ridicarea sanctiunilor legate de programul nuclear al Teheranului.

''Asteptam sa primim unda verde'', a afirmat seful Renault. „Avem discutii foarte avansate cu partenerii nostri iranieni”, a declarat si directorul comercial, Thierry Koska. „Am propus un plan de productie complet”.

Citeste si: Anuntul facut de Renault despre uzina de la Mioveni. Ce se va intampla cu angajatii din Romania in urmatorul an

Renault fabrica in Iran de mai bine un deceniu prima generatie de Logan, sub denumirea locala Tondar, iar la finalul anului trecut a lansat aici si Sandero. Acestea sunt produse la ora actuala de Pars Khodro, o companie cu capital majoritar de stat, ale carei actiuni ar putea fi cumparate pe viitor de gigantul auto francez.

Potrivit unor surse citate de Challenges.fr, Renault ar putea incepe sa produca in curand Iran si alte modele, printre care 4x4 Duster, dar si Kwid. Francezii ar favoriza aceasta tara din cauza salariilor mici, dar si a faptului ca aici saptamana de lucru este de 44 de ore. Anul trecut, salariile angajatilor de la Pars Khodro erau de aproximativ 10 milioane de riali pe luna (300 de euro), mergand pana la 14 milioane (425 de euro) pentru cei cu 25 de ani vechime. La fabrica Dacia de la Mioveni, in schimb, salariul mediu brut era, potrivit vicepresedintelui Dacia, de 4.428 lei (977 de euro).

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO