Legea care ar putea schimba piata asigurarilor din Romania. Ce se va intampla cu soferii care sunt implicati intr-un accident

Ultima actualizare: 17-01-2016 07:32

O lege depusa in Parlament vrea sa schimbe piata asigurarilor din Romania. Daca va fi adoptata, in caz de accident, soferii urmeaza sa fie despagubiti de companiile de asigurari de la care si-au cumparat polita RCA.

In prezent, ei sunt despagubiti de firma de asigurari a celui care a fost vinovat de accident. Companiile din domeniu se opun legii.

Deputatii vor sa elimine regula nescrisa din piata: polita RCA este pentru altii. Iar soferii sa nu o mai aleaga pe cea mai ieftina. Legea le-ar permite sa-si repare masina pe propria polita, cand sunt loviti de altcineva.

Cu alte cuvinte, RCA va functiona dupa regulile CASCO, iar deputatul care a propus legea crede ca soferii vor fi mai responsabili si nu vor mai cumpara cea mai ieftina polita.

Daniel Oajdea, deputat: "Titularul politei de asigurare sa beneficieze direct de decontarea cheltuielilor de reparare a autovehiculului atunci cand nu este vinovat de la asiguratorul sau. Toti posesorii de autovehicule vor selecta mult mai bine firma RCA la care se asigura. Asiguratorii neseriosi vor fi eliminati din piata."

Ulterior, compania va incerca sa-si recupereze daunele de la cel care a asigurat autoturismul vinovat de accident. Astfel, soferii vor alege doar companiile care despagubesc la timp si nu vor mai avea probleme cu repararea masinilor, crede deputatul.

Companiile din domeniu se opun insa proiectului si sustin ca ar distruge piata RCA, iar multi asiguratori vor alege pur si simplu sa plece din Romania sau vor dubla preturile.

Surse din piata asigurarilor sustin ca nu toate companiile le creaza probleme clientilor, iar daca ar fi aplicate legile existente si cele care solutioneaza greu dosarele de daune, s-ar cuminti.

Cert este ca numai anul trecut Autoritatea de Supraveghere Financiara a primit peste 12 mii de petitii din partea soferilor. Majoritatea, 95 la suta, au reclamat neplata daunelor. In trei sferturi din cazuri, ASF le-a dat dreptate petentilor.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO