Lucruri simple, dar foarte importante, care ne pot salva viata in caz de accident. Cum trebuie pusa corect centura
Lucruri care par marunte si gesturi simple ne pot salva viata, in cazul unui accident rutier. Tetiera reglata corect, scaunul soferului bine pozitionat, centura de siguranta si modul in care stam in masina sunt extrem de importante.
Asta sustin cercetatorii de la Universitatea Transilvania din Brasov, care au masurat fortele ce actioneaza, in cazul unei coliziuni. Specialistii au realizat aceste experimente in singurul laborator de studiu al impactului din tara.
Experimentele realizate pe pista din Brasov arata ca urmarile unui impact frontal dintre doua autoturisme - chiar si la 30 de km/h - pot fi devastatoare, daca cei de la volan nu respecta reguli elementare.
Dincolo de purtarea centurii de siguranta, care este obligatorie, pozitia in scaun a soferului este cea care poate face diferenta intre viata si moarte.
Ionut Iordan, masterand: "Toracele sa nu stea foarte apropiat de volan, doi la mana, inclusiv pozitia capului pe tetiera daca nu e corecta in momentul franarii sau impactului din spate, coloana in zona cervicala sufera, pot aparea hernii."
Daniel Trusca, doctor inginer: "Chiar daca centura este pusa, datorita posturii incorecte, scaunul dat prea pe spate, aplecarea spre dreapta pot favoriza aparitia de leziuni asupra ocupantului. Daca centura de siguranta aluneca usor pe umar, nu mai esti acoperit 100%."
Airbagurile masinilor sunt gandite sa ii protejeze pe soferi si pe pasageri, insa daca ei nu au o pozitie corecta, pot fi grav raniti, explica specialistii.
Lucian Petcu, instructor: "Stand cat mai smechereste, mainile sunt intinse automat bruschez volanul, nu mai pot actiona, iar airbagul are alt unghi, va trece pe langa mine, nicidecum nu ma va proteja.”
Conteaza si cum sunt regalate tetierele. Daca sunt lasate prea jos - in cazul unui impact puternic - pot provoca leziuni serioase in zona gatului si chiar fracturi.
Dincolo de asta, cei care transporta copii de varste mici trebuie sa isi doteze masinile cu scaune speciale. De altfel, acestea sunt obligatorii si cine nu respecta regula poate fi amendat. Scaunele pentru cei mici le pot salva viata copiilor doar daca sunt utilizate corect.
Pana la varsta de 2 ani, copiii rebuie asezati cu spatele spre sensul de mers. In cazul unui impact frontal, ei sunt protejati, sunt efectiv impinsi in scaun, iar coloana vertebrala nu preia socurile.
Specialistii spun ca nu este indicat sa va intindeti pe bancheta din spate a masinii pentru a dormi in timpul calatoriei. In aceasta pozitie, corpul nu este deloc protejat.
Sursa: Pro TV
Etichete: brasov, studii, centura de siguranta, cercetatori,
Dată publicare:
28-06-2017 19:25