Ce se intampla cu camerele video care ar trebui sa verifice valabilitatea ITP. 78.000 de masini trase pe dreapta
In 2014, Ministerul Transporturilor a decis ca este nevoie de camere video care sa verifice corectitudinea inspectiei tehnice periodice a autovehiculele. Ce s-a intamplat cu aceste camere, despre care au aparut multe zvonuri?
Desi pe Internet a circulat informatia potrivit careia camerele ar permite efectuarea de verificari in trafic – exact ca in cazul rovinietei – oficialii RAR neaga aceasta informatie. In urma unei solicitari facuta de site-ul AvocatNet.ro, un specialist din Registrul Auto Roman a raspuns ca “Verificarea valabilitatii ITP in trafic nu se face cu camere video (automat), ci cu personal instruit pentru aceasta activitate -- angajati ai Politiei Rutiere, inspectori RAR. Registrul Auto Roman nu are in vedere nici pe viitor implementarea unui sistem similar celui folosit de CNADNR. Verificarea valabilitatii ITP a vehiculelor aflate in trafic se va face in continuare prin acelasi mod -- de catre personalul amintit, care are acces electronic la bazele de date nationale privind ITP".
De altfel, Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 1033/2014, care prevedea introducerea de camere pentru verificarea ITP, se referea la sisteme video instalate in service-urile autorizate, care sa urmareasca daca inspectia are loc in mod corect sau ITP-ul e luat cu spaga, asa cum a aratat un reportaj cu camera ascunsa realizat de StirileProTV in 2013. Aceste inregistrari vor trebui pastrate vreme de doi ani si, la cerere, puse la dispozitia RAR.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
RAR efectueaza insa in continuare controale in trafic, oprind vehiculele care par a avea probleme tehnice. In 2014, 77.905 autovehicule au fost trase pe dreapta de catre inspectori in toată tara. In urma controalelor s-a stabilit ca aproape 4.500 dintre acestea prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defectiunilor majore la sistemul de franare si la directie. Jumatate dintre aceste vehicule erau mai vechi de zece ani.
Potrivit RAR, in 2014, la nivel national, 2,38% dintre autovehicule au avut ITP expirat iar pentru 0,61% dintre acestea, soferii au prezentat o dovada falsa de efectuare a ITP.