București: 2 milioane de mașini și 300.000 de parcări. Unde ajung autoturismele care n-au loc
Bucureştiul se transformă într-o uriaşă parcare ilegală. O recunosc până şi primarii de sector, care se declară depăşiţi de creşterea explozivă a numărului de maşini.
Şoferii sunt nevoiţi să parcheze pe unde pot, să se certe şi chiar să se ia la bătaie pentru un loc liber. În Bucureşti, sunt peste 2 milioane de maşini şi doar 300 de mii de locuri de parcare. Asta înseamnă că zilnic un milion 7 sute de mii de maşini sunt lăsate neregulamentar pe străzi, trotuare ori spaţii verzi.
Pentru cele peste 300 de mii de locuri de parcare legale din Bucureşti se bat peste 1.25 de milioane de maşini înmatriculate în Capitală. Altfel zis, pe un singur loc de parcare ar trebui să stea 4 autoturisme. Dacă pui la socoteală şi maşinile care tranzitează Capitala sau sunt înmatriculate în alte judeţe, această stivă ar trebui să crească până la 6 maşini.
Potrivit unui studiu, 8 din 10 bucureşteni recunosc că au parcat ilegal cel puţin o dată. Cu adevărat grav este că 4 din 10 s-au certat ori chiar s-au bătut cu un alt şofer pentru ...parcare.
Reporter: Cât aţi căutat un loc de parcare?
Șofer: Cam 45 de minute.
Reporter: S-a întâmplat să aveţi vreun conflict din cauza locului de parcare?
Sofer: Da, destule.
Cei care nu vor să se bată pentru un loc amenajat blochează benzi de circulaţie. Chiar dacă riscă să fie amendaţi.
Șofer: Dacă nu găsesc loc de parcare, da. Stau la maşină sau las numărul de telefon. Dacă sunt prea agresivi, cedezi şi...
Reporter: Îi lăsaţi să treacă.
Șofer: Da.
Reporter: De ce?
Șofer: Nu am făcut K1.
Alţii îşi ocupă locul cu câte o rabla pe care nu o mai mişcă de acolo.
Sectorul 4 va avea 12 mii de locuri noi pe marile bulevarde. Dar numărul de maşini creşte mai repede decât cel al locurilor amenajate, recunoaşte primarul.
Daniel Băluţă, primar sector 4: "Dacă vom avea acest ritm, vom ajunge să transformăm Bucureştiul într-o parcare gigant."
Şi Primăria Capitalei susţinea că va construi parcări la intrarea în oraş sau pe terenul punctelor termice. Unele promisiuni sunt însă pe cale să expire, pentru că ar fi trebuit puse în practică în 2017.