Vieti de copii salvate. Un proiect european derulat de UMF vine in ajutorul copiilor cu probleme cardiologice
Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca deruleaza proiectul “Dezvoltarea competentelor personalului medical specializat privind preventia, diagnosticarea si tratamentul chirurgical al cardiopatiilor congenitale si dobandite
Proiectul urmareste cresterea calitatii actului medical, cresterea numarului de doctori si asistente capabili sa identifice din timp problemele cardiologice la copii si implicit imbunatatirea capacitatatii de a trata acesti copii.
In cadrul proiectului Cardioped se deruleaza si o campanie de preventie si informare a cadrelor medicale, parintilor, profesorilor si copiilor privind problemele legate de bolile cardiologice la copii. Se vor raspunde intrebarilor: “ce sunt si care sunt cauzele malformatiilor congenitale?” sau “care sunt semnele si cum pot fi tratate aceste malformatii?”.
In acest sens, in cadrul proiectului este prevazut si un program de screening al incidentei HTA si tulburarilor de ritm si de conducere, la copii cu varste cuprinse intre 7-18 ani. Se va realiza examinarea clinica si ECG a unui numar de 15.000-20.000 de copii din unitatile scolare din judetele Bihor, Bistrita Nasaud, Cluj, Satu-Mare, Salaj si Maramures, Arad, Hunedoara, Timis si Caras-Severin. Pentru aceasta au fost achizitionate 20 de aparate ECG portabile si tensiometre cu mansete adaptate pe grupe de varsta. Dupa prelucrarea datelor clinice si ECG, copiii care prezinta modificari patologice vor fi investigati suplimentar, se vor recolta probe biologice pentru analize biochimice si genetice. Pana in acest moment s-au realizat aproximativ 5.000 de examinari.
Mai multe detalii se gasesc pe site-ul proiectului www.cardioped.ro.