TIFF 2014. Printre titlurile editiei figureaza filme apreciate la festivalurile internationale

Tiff

Au fost confirmate primele titluri ale celei de-a 13-a editii a Festivalului International de Film Transilvania. Printre acestea regasim filme apreciate in festivalurile de la Berlin, Venetia, Karlovy Vary, Sarajevo, San Sebastian sau Tokyo.

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) se pregateste intens pentru cea de-a 13-a editie, care va avea loc intre 30 mai si 8 iunie, la Cluj-Napoca. Sute de filme, concerte, expozitii, dezbateri si intalniri cu cineasti renumiti ii asteapta pe spectatori la cel mai mare festival de film din Romania.

In selectia realizata de directorul artistic Mihai Chirilov figureaza deja cateva dintre cele mai asteptate filme lansate in ultimul an in festivaluri. Marii castigatori ai trofeelor la Berlin, Venetia, Karlovy Vary, Sarajevo, San Sebastian sau Tokyo vor putea fi vazuti in premiera la TIFF 2014.

Impresionantul Bai Ri Yan Huo / Black Coal, Thin Ice, de Diao Yinan, distins cu Ursul de Aur si Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor (Liao Fan), anul acesta, la Festivalul de la Berlin, va rula in premiera la TIFF 2014. Un film noir fascinant, cu umor absurd, Black Coal, Thin Ice urmareste un fost detectiv care incepe sa investigheze un sir de crime, intr-un orasel minier din nordul Chinei. Firele cazului il duc la o femeie, vaduva unuia dintre muncitorii ucisi.

Sacro GRA, de Gianfranco Rosi, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Venetia, este primul documentar care castiga acest trofeu in istoria evenimentului. GRA este acronimul lui Grande Raccordo Anulare, centura care inconjoara Roma si care strabate periferiile orasului, strangand in jurul ei personaje extrem de diferite: un botanist, un ambulantier, un pescar, cateva prostituate, un nobil decazut si un cuplu de intelectuali.

Citește și
Jiri Menzel
Surprize placute la TIFF
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

In Supernova, sectiunea care aduna hit-urile recente din cinematografie, va fi proiectat si filmul distins cu Globul de Cristal la Festivalul International de Film de la Karlovy Vary, The Notebook/ A nagy füzet, in regia lui János Szász. Propunerea Ungariei la Oscar – aflata pe lista scurta la nominalizarile de anul acesta – este drama a doi baieti gemeni care trec prin experiente traumatizante, la tara, acolo unde parintii ii trimisesera pentru a-i feri de tragediile celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Despre un alt razboi, cel civil din Georgia, din 1992, e vorba in In Bloom/ Grzeli Nateli Dgeebi, recompensat cu Marele Premiu la Festivalul de Sarajevo si cu trofeul de interpretare pentru cele doua actrite, Lika Babluani si Mariam Bokeria. Filmul de debut regizat de Nana Ekvtimishvili si Simon Gross e povestea a doua adolescente care incearca sa faca fata violentei din propriile familii si din societate, in plin conflict civil, in Abkhazia.

Bad Hair/ Pelo Malo, de Mariana Rondon (Venezuela), castigator al trofeului Scoica de Aur la Festivalul de la San Sebastian, este drama impresionanta a unei mame singure, care simte cum lumea ii fuge de sub picioare cand ghiceste in fiul ei de 9 ani primele impulsuri homosexuale.

We Are the Best!, noul film al regizorului suedez Lukas Moodysson (Show Me Love, Lylia 4-ever, Mammoth), a obtinut Marele Premiu la Festivalul International de Film de la Tokyo, anul trecut. Bazata pe un roman grafic scris de sotia cineastului, comedia e plasata in Stockholm, la inceputul anilor 80, cand trei prieteni se incapataneaza sa creada ca „Punk is not dead!”. E o evocare tandra si amuzanta a acelor ani si a perioadei de sfarsit a copilariei.
 

Editia de anul acesta a TIFF se va desfasura intre 30.05.2014 si 08.06.2014.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Festivalul International de Film Transilvania, printre cele mai interesante 10 festivaluri de film din lume
Festivalul International de Film Transilvania, printre cele mai interesante 10 festivaluri de film din lume

 Festivalul International de Film Transilvania va fi prezentat la New York, in cadrul Best Fest Film Series. Pe 3 februarie 2014, Best Fest Film Series debuteaza la New York cu o seara speciala, dedicata TIFF.

Surprize placute la TIFF
Surprize placute la TIFF

Cinefilii prezenti aseara la Festivalul International de Film Transilvania din Cluj au avut ocazia sa urmareasca comedia lui Jiri Menzel - Satucul meu drag si filmul Love Building, o proectie speciala in regia Iuliei Rugina.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.