Tara Oasului, taramul unde traditia populara se impleteste cu luxul modern. Obiceiurile pe care le respecta fiecare mireasa

Ultima actualizare: 09-07-2014 07:06

Mare agitatie printre femeile din Tara Oasului, in aceasta perioada. In luna august sunt programate nunti in fiecare zi, iar cele mai multe mirese isi doresc sa poarte costumul popular.

Localnicele care imbraca viitoarele sotii in port osenesc cos acum de zor la zadie, pindilei si camesa.

Nu-i un lucru usor sa fii mireasa in Tara Oasului, mai ales ca trebuie sa porti in ziua dansului 40 de kilograme in plus, atat cat cantareste costumul popular de mireasa. Alegerea panzei, a modelului de broderie, cate cristale sa fie lipite, margelele crosetate, dantela adaugata sunt doar cateva dintre problemele cu care isi bate capul o viitoare nevasta. De pus insa totul laolalta se ocupa femeile din sat.

"Pietrele astea se lipesc, trebuie sa stie cine le lipeste cum se lipesc, ca sa nu cada jos cand le atingi. Si-s scumpe, ca-s pietre Swarowsky", a spus Florica morar, ajutor de croitoreasa.

In luna august sunt programate nunti in fiecare zi, in toate satele din Tara Oasului. Si chiar daca nu toate miresele imbraca straiele populare, cel putin cateva zeci isi doresc acest lucru. Asadar, e nevoie ca domnisoarele sa isi comande "rochiile" din timp, chiar si cu un an si jumatate inainte. Cel mai usor se lucreaza la costumele feciorilor.

Iar croitoresele nici nu viseaza macar la vacanta, atata vreme cat comenzile pentru costumele de nunta vin ca pe banda rulanta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO