Simbra Oilor, sarbatorita si dupa 50 de ani de oamenii din Satu Mare. Delicatesele din branza, principala atractie

Dată publicare: 04-05-2014 19:29
Dată actualizare: 07-05-2014 06:50


 A fost sarbatoare mare la Huta Certeze, in Satu Mare. Ciobanii au tinut Simbra Oilor, o traditie pornita in anii cand regimul Ceausescu incerca sa porneasca in Tara Oasului marea colectivizare.

Oamenii locului s-au impotrivit vointei comunistilor si au reusit sa-si tina oile in turme separate, fara sa se adune intr-un CAP.

In 2014, osenii au tinut aceleasi obiceiuri de acum 50 de ani.  S-au imbracat in strai popular si au concurat sa vada cine are cele mai multe si harnice oi.

 

O data pe an ciobanii lasa deoparte singuratatea si se aduna la Sambra. Vor afla fiecare cate oi pasc colegii de stana si, in functie de cat lapte dau ele, ce cota de cas si urda ar urma sa primeasca tot restul anului.

Osenii isi stiu valoarea, dar ii lasa cu modestie pe vizitatori sa le spuna celor care ii intreaba cum au fost primiti la Certeze. Un oaspete a sosit tocmai din Spania sa vada cum se petrece in Tara Oasului la Sambra Oilor.

La standurile de la Certeze se tin lectii de istorie. Turistii se mira ca de la cel mai batran la fetele tinere participantii vin in strai popular.

Iar straiele colorate atrag, pana la urma, nu doar priviri, ci si incasari.

Si totusi, principala atractie o constituie delicatesele din branza, pe care un bunic de 77 de ani le vinde cu spor si cu degustari prealabile.

Tags: traditie,


VIDEO PROTVPLUS.RO