Straini fascinati de adevarata Romanie
Mai avem locuri in Romania unde mestesugul, traditia si cultura sunt neatinse de timp, iar cei care le apreciaza cel mai mult sunt strainii din toate colturile lumii.
Vorbim despre satele romanesti in care se mai coace painea in cuptorul de lut, iar campul se lucreaza cu secera si grebla. S-au convins si zeci de oaspeti din Statele Unite, Germania, Spania, Maroc sau Marea Britanie. Fascinati, spun cu mana pe inima ca astfel de localitati sunt desprinse din alta lume.
Pe un picior de plai, pe o gura de rai, ii intalnim pe Rachel, Pablo, Ane Marie si Georgie. Sunt veniti din tari indepartate si necunoscute de oamenii din Posaga, judetul Alba. Sunt primiti cu caldura de batranii satului care au invatat un pic si din limba lor. Odata ajunsi in Posaga, fiecare a fost adoptat de o bunica si invatat ce inseamna traiul in satul romanesc. Rachel e din Boston si pentru prima data in viata ei a framantat aluat de paine.
Spun ca nu au vazut in viata lor "pe viu" o vaca sau un bivol si sunt uimiti de simplitatea lucrurilor de aici, unde oamenii traiesc din ce muncesc la camp. Pascal vine din Germania si a pus mana repede pe secera in varful muntelui. Aici oamenii pastreaza de 100 de ani traditia secerisului.
Dupa o zi de munca, la masa nici ca se mai mananca din farfurie, e mai gustos direct din oala. Cei 10 tineri vor sta in satul Posaga doua saptamani iar vacanta lor face parte dintr-un proiect menit sa promoveze locurile in care se mai pastreaza traditii de sute de ani. Traditii ce trebuie promovate si pastrate cu orice chip.