Scheletul unui pterosaur, cu o vechime de peste 69 de milioane de ani, a fost descoperit in Alba
Paleontologii din Cluj au descoperit in judetul Alba scheletul unei reptile zburatoare, un pterosaur de peste 69 de milioane de ani. A fost gasit la doar 10 metri distanta de Balaurul Bondoc, care a fost adus la suprafata in 2009 de aceeasi specialisti.
Paleontologii spun ca scheletul este unic in Europa si ca astfel de descoperiri au mai fost facute doar in America de Nord si China. Specialistii de la Societatea Muzeului Ardelean au descoperit pterosaurul in depozitele argiloase de la Sebes din judetul Alba.
Descoperirea este una foarte importanta spun specialistii. „Este cea mai completa descoperire din perioada cretacica superioara din Europa. Vechimea se apreciaza dupa sedimente continetale, datarea e dificila, se face dupa izotopi radioactivi, se calculeaza rata de sedimentare si pozitia georgrafica”, a explicat Matyas Vremir, paleontolog.
Alegeri 2024
19:54
Cristian Pîrvulescu: Prezența la vot este ridicată în marile orașe pentru că oamenii de aici au o anumită culoare politică
19:52
Ce așteptări au de la noul președinte românii care s-au întors acasă după ani buni peste graniță. „Ne punem toată speranța”
19:47
Au votat și din vacanță. „Am făcut plăcerea copiilor și apoi datoria noastră de adulți și am venit la vot”
19:41
Cum a aflat un cetățean că trebuie să își schimbe buletinul pentru a putea vota. „Zilele astea l-am schimbat. M-o dat mort”
Paleontologii spun ca aceste animale traiau in jurul apei si cred ca la Sebes, unde au fost gasite cele doua schelete, ar fi fost candva o insula.
Dupa analiza si interpretarea stiintifica facuta in colaborare cu cercetatori din Brazilia si Anglia a reiesit faptul ca acest schelet partial apartine unui pterosaur care avea anvergura aripilor de circa 3 metri. Fosilele s-au pastrat in sedimente argiloase de pe malul unui vechi rau. Cea mai mare specie de pterosaur care a fost descoperita pana in prezent are o anvergura a aripilor de peste 12 metri si statura unei girafe adulte.