Regizorul japonez Sion Sono filmeaza un fantasy cu vampiri in Cluj
La scurta vreme dupa ce a vizitat Cluj-Napoca, la Festivalul International de Film Transilvania, unde i-a fost dedicata o ampla retrospectiva, renumitul regizor japonez Sion Sono a decis sa-si filmeze aici noua productie, Tokyo Vampire Hotel.
Tokyo Vampire Hotel este un serial fantasy despre radacinile vampirilor din Transilvania si intalnirea lor cu vampirii din Japonia. In rolurile principale apar renumitele actrite japoneze Kaho, Ami Tomite si Lorena Koto, alaturi de Cristi Rigman, unul dintre cei 10 actori selectati anul acesta in programul 10 pentru Film la TIFF.
Sion Sono s-a indragostit de oras si de Transilvania in timpul sederii la TIFF, cand au fost proiectate zece dintre cele mai reprezentative filme ale sale. Insotit de actrita Megumi Kagurazaka, regizorul a vizitat atunci numeroase obiective turistice ale zonei si, impresionat de peisaje si de orasul in sine, s-a tinut de promisiunea de a reveni la Cluj pentru a filma. Sion Sono este unul dintre cei mai apreciati regizori japonezi, autor a peste 45 de filme diferite ca gen, pe parcursul a trei decenii. Filmele sale au fost selectate sau premiate la Cannes, Berlin sau Karlovy Vary, cateva dintre cele mai cunoscute fiind Guilty of Romance (2011), Love Exposure (2008), Noriko’s Dinner Table (2005), Suicide Club (2001).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Secvente importante din sase episoade ale seriei Tokyo Vampire Hotel se filmeaza zilele acestea in beciurile Muzeului de Arta, parte a legendelor despre misterioasele tunele subterane care ar traversa Clujul, fostul Hotel Continental, Piata Unirii si Piata Muzeului, in interioarele spectaculoase ale Salinei Turda si la Castelul Corvinilor, cetatea medievala a Hunedoarei. Echipele de productie sunt formate din profesionisti din Cluj si Bucuresti.
Alaturi de Cristi Rigman, in film joaca actritele Elisa Parvan si Sandra Ducuta, precum si absolventi sau studenti ai sectiei de actorie a Facultatii de Teatru si Televiziune a Universitatii Babes-Bolyai.
„Clujul incepe sa devina, cu adevarat, un oras al filmului, si nu doar prin prisma TIFF-ului si a scolii de film, ci prin faptul ca potentialul lui extraordinar atrage din ce in ce mai multi producatori si regizori straini. Anul trecut, pentru The History of Love, noul film al lui Radu Mihaileanu, am reusit sa recream in Cluj decoruri si scene care infatiseaza Polonia anilor 1941, Chile in anul 1954 sau Minsk, asa cum ar fi aratat in 1957. Am reconstruit un sat intreg si am adus un tanc Panzer veritabil din Al Doilea Razboi Mondial in Cluj. Avem oameni si resurse pentru proiecte complexe”, declara Cristian Hordila, managerul TIFF si al proiectului Transilvania Film Fund.
Cele doua productii scot in evidenta potentialul zonei si necesitatea de a sprijini aceste initiative printr-un fond destinat productiei de film, care ar genera mai multe proiecte si locuri de munca. O astfel de initiativa este Transilvania Film Fund, conturata inca din anul 2010 de Tudor Giurgiu, presedintele TIFF, de managerul Cristian Hordila, impreuna cu Primaria Cluj-Napoca, Universitatea „Babes-Bolyai”, prin Facultatea de Teatru si Televiziune, Universitatea Sapientia, prin Facultatea de Stiinte si Arte, si Mircea Suciu, managing partner DSG. Ar fi primul fond regional din Romania destinat productiei de film, creat pe modelul unor fonduri similare din Łódź, Cracovia, Wrocław, Sarajevo sau Riga.
„In contextul acesta, in care producatorii straini sunt din ce in ce mai interesati sa filmeze aici si avand in vedere ca orasul incearca o repozitionare strategica dupa momentul Capitalei Culturale, aparitia unui astfel de fond este absolut vitala. In momentul de fata, incercam sa definitivam cea mai buna si sustenabila varianta de finantare a Transilvania Film Fund. Beneficiile lui in economia si cultura locala sunt nenumarate – de la locuri de munca, oportunitati de business si turism, la dezvoltarea unei comunitati de profesionisti in cinematografie. Sper ca autoritatile sa isi gaseasca timp pentru acest proiect, asa incat Cluj- Napoca sa devina al doilea centru de productie cinematografica si continut audiovizual din tara. Sper sa nu ratam si aceasta sansa”, declara Tudor Giurgiu, presedintele TIFF.