Lectia de dresaj. Cum ne integram catelul in viata de zi cu zi

Ultima actualizare: 16-08-2012 07:01

Un catel nu trebuie sa fie doar frumos si rasfatat. Pentru ca toti stapanii isi doresc un catel foarte educat, dresorul Vasile Cordos ne invata cum trebuie sa procedam.

Primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa ne asiguram ca „prietenul” nostru raspunde la cateva comenzi de baza. „Pentru a-i invata pe caini cum sa se integreze in viata oamenilor, e nevoie de dresaj, indiferent ca acesta se face acasa de catre proprietar sau de catre un specialist. Unui caine dresat i se permite mai multa libertate si mai multe posibilitati de distractie”, ne explica dresorul Vasile Cordos.

Daca alegeti sa va dresati singuri catelul, specialistii ne atrag atentia ca este obligatoriu sa-i recompensam ori de cate ori raspund comenzilor. Recompoensa este fie verbala, spunandu-i „bravo”, fie cu mancare. „Comenzile de baza pe care ar trebui sa le cunoasca un catel, comenzile pentru disciplina elementara, sunt mersul la pas, sezi, culcat, asteapta, comanda pentru chemare aici si comanda liber prin care il eliberam”. Comanda „liber” este una dintre cele mai ignorate comenzi, dar si una dintre cele mai importante. Prin aceasta comanda il anuntam pe catel ca are voie sa mearga la joaca. In caz contrar, patrupedul nu stie cand trebuie sa asculte si cand sa alerge in voie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO