Incep Zilele Filmului Romanesc la TIFF. Invitati speciali, dezbateri si premiere sold-out

Incep Zilele Filmului Romanesc la TIFF. Invitati speciali, dezbateri si premiere sold-out

Zilele Filmului Romanesc, sectiunea care aduna anul acesta 29 de productii romanesti, dintre care 6 aduse in premiera mondiala, incepe pe 2 iunie, la Festivalul International de Film Transilvania.
 

Proiectiile Caini (r. Bogdan Mirica), singurul film romanesc prezentat si in Competitia Oficiala, si Sieranevada, in regia lui Cristi Puiu, de pe 2 iunie, sunt deja sold-out la Cluj. Regizorii celor doua filme se vor intalni cu publicul la TIFF Lounge-ul din Piata Unirii: Bogdan Mirica, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu si Raluca Aprodu vor vorbi joi, de la 17.00, despre filmul Caini, distins la Cannes cu Premiul FIPRESCI, iar Cristi Puiu va raspunde intrebarilor despre Sieranevada - intors din competitia de la Cannes - pe 3 iunie.

Dupa premiera spectaculoasa de la Parcul de Sculpturi Archai Vlaha, in prezenta a circa 900 de spectatori, comedia Doua lozuri va avea parte de o proiectie si in Piata Unirii, joi, 2 iunie, la 21.45, in prezenta regizorului Paul Negoescu si a actorilor Dorian Boguta, Dragos Bucur, Alexandru Papadopol. De prima vizionare cu public vor avea parte si Ultima zi, in prezenta regizorului Gabriel Achim si a actorilor Doru Ana si Mimi Branescu, si Afacerea Est, in prezenta lui Igor Cobileanski. Vor testa pentru prima data reactia salii si Ion Indolean, cu debutul Discordia, Sorin Luca, autorul documentarului Imagini din vis, despre parintele muzicii electronice din Romania, Rodion-Ladislau Rosca, invitat la TIFF, si Ionut Teianu, cu documentarul In cautarea tatalui pierdut.

Printre cele 17 scurtmetraje din competitia Zilele Filmului Romanesc, deopotriva premiere absolute sau filme apreciate in ultimul an, se numara si 4:15 p.m. sfarsitul lumii, selectionat in competitia de scurtmetraje de la Cannes si proiectat la TIFF in prezenta lui Catalin Rotaru si a lui Gabi Sarga. Regizorii unor dintre filmele scurte vor lua parte la sesiuni de Q&A. La 10 ani de la lansare, o parte din echipa filmului Legaturi bolnavicioase (r. Tudor Giurgiu) se va reuni la Cinema Victoria vineri, de la 17.00. La Muzeul de Arta, in aer liber, Cinema, mon amour (r. Alexandru Belc) va rula de la 21.45.

Pe 3 iunie, poate fi vazut in premiera si documentarul Never Ending Story, povestea unuia dintre primele mari concerte de la Sala Palatului post revolutie - show-ul Dragoste, sustinut de Loredana in 2012. Proiectat in TIFFashion, la Cinema Marasti, de la ora 15.00, filmul va fi urmat de un dialog intre public, stilistul Loredanei, Radu Mada, si regizorul filmului, Remus Achim, si va fi insotit de o expozitie cu cateva dintre cele mai spectaculoase costume ale artistei.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Pe 2 iunie, TIFF sarbatoreste si Ziua HBO, spectatorii fiind invitati la un maraton de cinci ore cu The Accursed/ Damnatii (r. Hagai Levy), Nightingale (Casa de Cultura a Studentilor, )16.00, premiera nationala Doar o rasuflare (intrarea libera), de Monica Lazurean-Gorgan (Cinema Florin Piersic, ora 17.30, Cain’s Children, la Cercul Militar, ora 10.45 (urmata de o dezbatere).

10 actori talentati din teatrele din Romania vor fi prezentati publicului, presei si profesionistilor din industria filmului in cadrul Zilelor Filmului Romanesc. Joi, de la 12.30, acestia se vor intalni cu presa si cu publicul la TIFF Lounge, iar vineri, de la 19.00, acestia vor urca pe scena cinematografului Florin Piersic, inaintea filmului Caini. Zilele acestea, cei 10 filmeaza un clip si un scurtmetraj, iau parte la workshop-uri, premiere de film si dezbateri si sunt introdusi regizorilor, producatorilor romani si straini, directorilor de casting si agentilor. Vineri, de la 10.30, la Napoca 15, acestia vor participa la Workshop in film & talent promotion, cu Deborah Kolar si Jan Kean.

Despre facilitatile fiscale ce pot impulsiona industria de film din Romania se va dezbate tot vineri, de la 12.30, la workshop-ul Romanian film law & tax incentives, la care participa Tudor Giurgiu, presedintele TIFF, Alex Traila – membru in Consiliul de Administratie al CNC, si Manfred Schmidt – Director MDM (Germania). Programul Creative Europe va avea parte de o prezentare din partea Media Desk Romania vineri, de la 11.30, la Napoca 15. Mare iubitor de film romanesc si membru in juriul competitiei, Richard Pena, profesor la Columbia University, va sustine un workshop pentru tineri profesionisti, regizori, critici de film si studenti sambata, de la 15.00, la Napoca 15.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days

Centrul pentru Dialog European si Diplomatie Culturala, organizeaza în perioada 18-20 august cea de-a patra editie a festivalului Transylvania History Days, eveniment ce va avea loc pe malul Somesului, la vest de podul Garibaldi.

UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti
UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti

Universitatea Babes-Bolyai isi va deschide miercuri, 12 iulie 2017, portile pentru absolventii de liceu candidati la statutul de student. admitere.ubbcluj.ro/ro/licenta/taxe_scolarizare/

O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!
O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!

ZARACATAN este un spectacol de echitatie unic in Romania, un show in care artisti de nivel international combina numere de dresaj, gimnastica artistica, acrobatii, sarituri peste obstacole si teatru.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.