Familia antrenorului Miriuta face bani din iaurt grecesc in Ungaria. Cifrele afacerii care se bazeaza pe o idee simpla

Familia antrenorului Miriuta face bani din iaurt grecesc in Ungaria. Cifrele afacerii care se bazeaza pe o idee simpla

 In unele cazuri, proverbul „aschia nu sare departe de trunchi“ nu se valideaza. Este si situatia in familia Miriuta. Fiul lui Vasile, Marco, a inteles repede ca nu are stofa de fotbalist si la 22 de ani s-a lansat in afaceri.

 Vasile Miriuta a fost cel care l-a incurajat. I-a dat banii ca sa infiinteze in Budapesta un lant de magazine unde se vinde iaurt grecesc, dupa o franciza elena. Tot antrenorul CFR-ului a studiat afacerea pana ca Marco sa o puna „pe roate“.

Un nou concept de deserturi functioneaza destul de bine in Budapesta. Ideea le apartine unor greci si e simpla. Orice client isi prepara singur desertul preferat, care are la baza iaurt grecesc. Paradoxal, acest concept de magazine care de la inceputul anului trecut se dezvolta in capitala Ungariei are legatura cu fotbalul din Romania. Unul dintre proprietarii celor doua magazine din Budapesta este Marco Miriuta, tocmai fiul antrenorului de la CFR. „Este o firma din Grecia care are 40-50 de magazine deschise. Eu, impreuna cu un prieten de-al meu care e greco-maghiar, am luat franciza pentru Ungaria. Intri in magazin, iti iei un pahar, iti pui singur iaurt si il combini cu ce vrei tu. Cu bomboane, ciocolata, vanilie sau fructe. La sfarsit ti se cantareste si platesti cam 1,5 euro pe suta de grame“, face o prima prezentare a ideii de afaceri Marco Miriuta.

„Nu avea rost sa merg mai departe cu fotbalul“

Baiatul lui Miriuta vorbeste cu o maturitate care nu-i tradeaza varsta. La fel ca majoritatea baietilor de fotbalisti, si-a incercat si el norocul in „sportul rege“. A jucat mijlocas central, la fel ca tatal sau. Spune insa ca nu a dorit sa profite de numele tatalui si a decis sa renunte in urma cu un an, dupa ce a realizat ca directia in care merge cariera sa de fotbalist nu este cea dorita.

Citește și
Ricardo Cadu poate lasa CFR Cluj pentru a reveni in tara natala. Lusitanul este chemat sa ajute la reconstructia echipei
Ricardo Cadu poate lasa CFR Cluj pentru a reveni in tara natala. Lusitanul este chemat sa ajute la reconstructia echipei
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Am jucat fotbal la Ferencvaros, la juniori, si apoi in liga a treia din Germania, cand stateam acolo. Am fost la Cottbus, la echipa sub 19 ani si la cea sub 23 de ani. Pe la 16 ani am fost selectat si in lotul largit pentru nationala de juniori a Ungariei. Mi s-a oferit un nou contract cu echipa a doua a echipei Energie Cottbus, dar n-am mai vrut. Eu am spus de la inceput ca daca la 20 de ani nu prind un contract profesionist adevarat renunt. Nu are rost sa joc in ligile inferioare. In afaceri castig mult mai bine decat in ligile inferioare, dar si riscurile sunt mai mari“, isi motiveaza decizia Marco Miriuta.

35.000 de euro pentru inceput, de la Vasile Miriuta
Cu ghetele de fotbalist „in cui“, Marco a fost convins de asociatul sau sa investeasca in afacerea cu iaurturi grecesti. Primul magazin i-a costat 70.000 de euro. Partea lui Marco a fost achitata de tatal sau, Vasile Miriuta, care s-a implicat si el la inceput. „Iti dai seama ca nu am avut de unde sa pun acei bani. M-a ajutat tata, normal. Fara el nu puteam. S-a intalnit si el cu asociatul meu si acesta i-a explicat planul de afaceri. A vazut ca este un om serios si m-a incurajat. Sigur, si tata se pricepe la afaceri, dar nu a avut afaceri, din cate stiu eu. El s-a orientat doar spre fotbal. Fotbalul e viata lui“, povesteste Marco.

Baiatul se lauda ca intr-un an a ajuns independent financiar si si-a recuperat investitia. „De atunci m-am descurcat singur. In iunie a mai venit un asociat care are mai multe restaurante in Budapesta si am deschis toti trei un al doilea magazin. Atunci, eu mi-am vandut o parte din actiuni si am ramas cu 20 la suta. Pot spune ca acum sunt pe «zero», dupa ce am incasat acei bani“, spune Marco Miriuta.

„Sunt foarte mandru de Marco. E pe picioarele lui“

Vasile Miriuta e mandru de afacerea fiului sau si e bucuros ca „pustiul“ a reusit sa se descurce dupa ce a terminat-o cu fotbalul. „Are o afacere in care vinde iaurturi grecesti. Se ocupa de dimineata pana seara. Sunt bucuros ca stie sa se descurce si ca e pe picioarele lui“, spune Miriuta despre cel mai infocat suporter al sau. „Am fost de cateva ori la Cluj, la meciuri. E greu insa sa ma deplasez de la Budapesta pentru ca e lung drumul cu masina. Mi-as dori ca tata sa castige campionatul cu CFR, dar ii va fi greu“, crede Marco Miriuta.

Un magazin cum are Marco Miriuta nu este deloc ieftin. Firma care i-a acordat franciza impune standarde ridicate. Deschiderea unui astfel de magazin necesita, in medie, o investitie de 100.000 de euro. „Primul magazin a fost mai ieftin pentru ca nu era atat de mare. Al doilea, insa, a costat 100.000 de euro. Are 60 de metri patrati si 20 de metri patrati de terasa. Asta include amenajarile cu mobila, aparatele pentru iaurt, scaune, mese... Un aparat de iaurt costa undeva, la 20.000 de euro. Nu ai voie sa cumperi alte produse decat cele pe care le impun grecii. Magazinele trebuie sa arate la fel. Ei fac designul“, povesteste Marco Miriuta, care explica si nivelul costurilor de intretinere a unui astfel de magazin. „Cheltuielile nu sunt mici. Al doilea magazin e in cel mai mare mall din Budapesta, iar chiria e de 80 de euro pe metrul patrat. Doar chiria pentru cele doua magazine e undeva la 6.000 – 7.000 de euro. Apoi mai intervin celelalte cheltuieli. Se ajunge pe la 10.000 de euro pe luna. In Ungaria, si taxele pentru angajati sunt foarte mari. Daca un angajat castiga, de exemplu, 300 de euro net, platesti la stat 250 de euro taxe. Avem sapte angajati, deocamdata. Profitul il reinvestim. Vrem sa ajungem la zece magazine“, dezvaluie Marco Miriuta.

Fiul lui Miriuta sustine ca nu se va putea detasa niciodata definitiv de fotbal. Viseaza ca intr-o zi sa poate investi la o echipa. „As fi primul care ar investi in fotbal, daca as avea bani. Cu asta am crescut“, spune Marco, cel care doreste sa isi ia si licenta de impresar si sa descopere talente pentru echipele tatalui sau. „Vreau sa-mi depun la anul si actele pentru licenta de impresar. Ma tenteaza aceasta meserie, mai ales ca si tata a fost impresar, imediat dupa ce s-a retras. Avem si prieteni de familie care sunt impresari si m-ar ajuta“, conchide fiul antrenorului de la CFR.


80 de euro pe metrul patrat este chiria in cel mai mare mall din Budapesta

10 mii de euro pe luna sunt cheltuielile pe care Marco si asociatii sai le au cu cele doua magazine

70 de mii de euro i-a costat pe Miriuta si pe asociatul sau deschiderea primului magazin

10 magazine de iaurt grecesc vrea sa deschide Marco Miriuta in Ungaria

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Miriuta a iesit la atac:
Miriuta a iesit la atac: "Steaua a luat campionatul ajutata de arbitri. Le e frica de noi.”

 Antrenorul CFR-ului, Vasile Miriuta, nu a ramas dator dupa acuzele lui Helmut Duckadam si s-a luat de oficialii din Ghencea. Miriuta crede ca Steaua a castigat campionatul trecut cu 17 puncte obtinute dupa greseli de arbitraj.

Ricardo Cadu poate lasa CFR Cluj pentru a reveni in tara natala. Lusitanul este chemat sa ajute la reconstructia echipei
Ricardo Cadu poate lasa CFR Cluj pentru a reveni in tara natala. Lusitanul este chemat sa ajute la reconstructia echipei

Alertat de problemele financiare cu care se confrunta CFR Cluj, portughezul Cadu se gandeste serios sa plece din Gruia in aceasta vara. Posibila sa destinatie, este Boavista Porto, club aflat in prezent in liga a III-a lusitana.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.