Educatie prin muzica. Pe asta mizeaza o austriaca stabilita in Romania de mai bine de 20 de ani
Peste 100 de copii din Sibiu descopera arta si invata sa cante la instrumente muzicale datorita unei femei din Austria stabilita in Romania. In urma cu 8 luni, s-a oprit in Sibiu si a pus pe roate o scoala de muzica.
Ceea ce pentru autoritatiile statului pare aproape imposibil, pentru o doamna venita tocmai din Austria e o provocare sa vada copiii zambind si sa le dea o sansa la o viata mai buna. Austriaca este convinsa ca si cei nevoaisi pot sa se ridice si sa isi descopere talentul muzical si chiar sa urmeze o cariera de succes.
Organizatia umanitara a demarat din 1991 mai multe proiecte sociale pentru ajutorarea tinerilor si copiilor defavorizati din Bucuresti si Ploiesti. Dupa cateva vizite pe valea Hartibaciului, Ruth Zenkert s-a indragostit de satele sasesti. Asa a hotarat sa infinteze o scoala unde sa fie descoperiti copiii talentati cu ajutorul unor muzicieni profesionisti angajati de catre austrieci.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
„Noi vrem sa scoatem copiii din acesta situatie, sa nu ajunga unde au ajuns parintii lor, sa se ridice si sa zica: eu lupt pentru viata mea. Cred ca multi au acesta dorinta, dar nu au cum si asa vrem sa-i ajutam, ca o scarita care te ajuta sa te urci pe cal. Sa iasa din acesta lume”, explica Ruth Zenkert, coordonatorul proiectului.
Astfel, la Hossman, Rosia si satul Nou, profesorii si instrumentistii de la filarmonica din Sibiu vin trei zile pe sapatamna si le predau micutilor cursuri. Pentru inceput s-au cumparat instrumentele necesare, iar orele de muzica se tin si in scolile din sate. Asa au ajuns peste 100 de copii de toate varstele captati de mirajul muzicii. Pentru fiecare dintre ei, vioara, chitara sau saxofonul este instrumentul de suflet.
Alin este din satul Nou, are 7 anisori si este cel mai mic din clasa tobosarilor. E fascinat de ceea ce invata si s-a indragosit la prima vedere de tobe. Si fetele sunt atrase de sunetul tobelor, iar Ana asculta atenta explicatiile profesorului de percutie.
Ruth e mandra de proiectul ei de suflet - scoala de muzica - si este hotarata sa se mute satul Hossman. Donatiile prietenilor generosi din Austria, Germania si Elvetia vor face ca acest proiect umaitar sa mearga mai departe. In 2012, aproximativ 500.000 de euro au fost folositi pentru acest proiect si pentru alte actiuni umanitare destinate si adultilor.