Dependentii clujeni au ramas fara consilieri. AFLA DE CE

Dată publicare: 03-02-2012 18:17
Dată actualizare: 06-05-2012 04:31


Tinerii care vor să renunțe la consumul de droguri nu beneficiază de ajutor specializat. Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Cluj a rămas fără angajați.

Psihologilor și consilierilor de la CPECA Cluj le-au fost desființate locurile de muncă din lipsă de fonduri. În timp ce numărul tinerilor ce ajung la spital în urma consumului de substanțe etnobotanice crește de la o lună la alta, psihologii și consilierii centrului lipsesc cu desăvârșire. Șase din cei zece angajați ai centrului au fost dați afară pentru că guvernanții au considerat că activitatea lor este lipsită de importanță. Mai grav este că vârsta la care tinerii încep să consume droguri scade de la un an la altul, iar cei mai mulți consumatori nici măcar nu știu ce substanțe consumă. „Datele oficiale în cazul drogurilor ilegale arată că vârsta de debut este undeva în jur de 14 ani, iar în unele cazuri merge până la 18 ani”, afirmă Eugen Szabo, coordonator CPECA Cluj.

Tot mai multe internări din cauza drogurilor

Numărul tinerilor internați din cauza drogurilor a crescut simțitor. De exemplu, în 2010 doar 24 de consumatori au avut nevoie de spitalizare și îngrijiri medicale, în timp ce în 2011 numărul acestora a crescut la 30 în Cluj-Napoca. Pentru că Centrul de Prevenire nu îi mai poate ajuta pe cei care vor să renunțe la droguri, singura lor variantă este să apeleze la asociațiile de profil. Din păcate, din lipsă de informații, dependenții de substanțe interzise beneficiază foarte târziu de ajutor. „Cei mai mulți consumatori care ajung la noi sunt policonsumatori. Ei consumă mai multe tipuri de droguri și mai multe tipuri de etnobotanice”, explică Tabita Cernica, coordonator programe la asociația Preventis.

Cu toate eforturile asociațiilor de prevenire și tratare a dependenței de droguri, implicarea statului rămâne fundamentală, cu atât mai mult cu cât dealerii au găsit în mediul online o piață bună de desfacere pentru substanțele etnobotanice, dar nu numai.


VIDEO PROTVPLUS.RO