Comertul cu fructe de padure in Romania, lovit de seceta.Productia nu mai umple nici macar un camion

20-08-2012 10:29

Cei care, pe timpuri, dadeau lovitura cu exporturile de fructe de padure, acum bat pasul pe loc si dau marunt din buze.

La afine si zmeura, de exemplu, din cauza secetei, intr-un singur judet productia este atat de mica incat nu poate umple nici macar un camion frigorific de 20 de tone. In vreme ce altadata, centrul din Reghin, judetul Mures, dadea de cinci, sase ori mai mult! La final de sezon, toata marfa sta in congelatoare si asteapta completarile de toamna: cu fructe de soc si catina.

Afinele culese din muntii Calimani sau Gurghiu costa intre 2.000 si 2.200 de euro tona, iar zmeura si mai putin: intre 1.000 – 1.600 de euro tona. Dar cei de la centrul din Reghin spun ca, din cauza secetei, productie mai slaba ca acum n-au mai avut de mult. „Incercam sa ajungem la cele 20 de tone care sunt necesare pentru ca un camion cu refrigerare din Occident. Fata de anii in care faceam si 100 de tone, acum cu greu putem realiza zece tone”, spune Adrian Parlea, purtator de cuvant Directia Silvia Mures.

Legile comertului nu iarta! Producatorul de conserve din Vest merge pe formula totul sau nimic. Daca nu sint livrate cantitatile despre care s-a vorbit la semnarea contractelor, atunci nu mai face targul si cumpara de la vecinii din Cehia sau Slovacia.

In afara de seceta, mai exista o explicatie: culegatorii particulari de fructe de padure au preferat sa isi vinda marfa la piata, si nu Directiei Silvice. La depozit, primeau 7 lei pe kilogramul de afine, in schimb la taraba, au avut profit dublu.

Afinele, zmeura si catina din Romania sunt foarte cautate de straini. Deoarece cresc salbatic, la munte, si specialistii spun ca au mai multe substante valoroase decat fructele cultivate in plantatii artificiale. In plus, pe seceta, productia este mult mai dulce.


VIDEO PROTVPLUS.RO