Savantii de la o statiune de cercetare din Cluj dezvolta plante IN VITRO
Descoperirea unor specialisti din Cluj salveaza afacerile horticultorilor, tot mai afectate de insectele daunatoare sau de vremea capricioasa. Mai mult, soiurile sunt suta la suta sanatoase.
Lastarii de afini, mure sau coacaze, crescuti in borcane sau eprubete sunt feriti de boli si se gasesc la un pret de patru ori mai mic decat cei din magazine. In plus, aceste culturi se inmultesc mult mai repede decat cele din natura.
Andrei Vejcan a terminat horticultura si intotdeauna si-a dorit sa puna pe picioare o plantatie de afini, coacaze si mure. Abia acum insa, cand a descoperit plantele in vitro, visul lui a devenit realitate. Plantatia lui masoara deja un hectar, desi afacerea a inceput-o acum doi ani. „In primul rand sunt foarte sanatoase. Am cumparat saptamana trecuta o mie de plante care arata excelent. Din acele o mie de plante, 95% a fost rata de prindere”, spune horticultorul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daca vrei sa inmultesti murul din gradina ta, trebuie sa astepti toamna si daca ai noroc ca lastarul sa se prinda, vei obtine o singura planta. Daca te grabesti, poti sa folosesti mladitele in vitro si murul tau va creste ca in basme, in doua luni cat altele in doi ani. Mai mult, dintr-un lastar ca acesta obtineti plante de ordinul zecilor.
Specialistii de la Statiunea de Cercetare Horticola din Cluj spun ca aceasta metoda respecta normele europene si este una foarte sanatoasa pentru plante. Culturile in vitro se dezvolta cu 20 la suta mai mult si mai repede, decat in mod natural.
Specialistii din Cluj ne promit si alte plante care in viitorul apropiat, se pot inmulti in vitro. Daca la noi aceasta afacere este abia la inceput, in Vest, dar si in unele tari asiatice, precum China, India sau Malaezia, s-a dezvoltat o adevarata industrie bazata pe tehnica in vitro.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, agricultura, bani, fructe de pădure, horticultura, afaceri, in vitro, ardeal,
Dată publicare:
22-05-2012 11:00