Clujul, pe podium la consumul de pasta de dinti

31-10-2013 14:14


Tinerii au o igiena orala mai riguroasa comparativ cu adultii. Asta releva un studiu realizat de Societatea Europeana de Stomatologie Estetica, care plaseaza Clujul pe primele trei locuri in ceea ce priveste interesul pentru sanatatea dentara.

Potrivit studiului, un adolescent utilizeaza cel putin trei tuburi la trei luni, ceea ce inseamna un consum mult mai mare decat populatia generala. Si cand vorbim despre vizitele la stomatolog, tinerii si adolescentii sunt pe primul loc.

„Studiile arata ca persoanele tinere au o preocupare mai mare pentru acest aspect. Atat consumul de paste de dinti, cat si de periute dentare este mai mare la varsta adolescentei sau in randul tinerilor si scade pe masura ce avansam in varsta. Aflandu-ne la Cluj, pot sa spun ca s-a constatat ca acest consum este mai mare decat media pe tara, devansand orase la Bucuresti sau Iasi", a mentionat dr. Florin Lazarescu, vicepresedinte Societatea Europeana de Stomatologie Estetica.

Din pacate, cifrele nu sunt imbucuratoare in ceea ce priveste populatia adulta. Medicii stomatologi spun ca factorul economic este una din cauzele care ii impiedica pe adulti sa treaca pragul cabinetelor dentare.

"Exista tendinta in randul tinerilor de a fi foarte informati, de a se prezenta la controale periodice tot mai mult, dar pacientii sunt cu patologii variate. Ceea ce trebuie luat in considerare este ca tratamentele stomatologice sunt tratamente costisitoare, iar factorul economic trebuie luat in calcul. Nu putem spune ca pacientii nu sunt interesati, din pacate sunt si problemele financiare care ii retin", explica prof. univ. Diana Dudea, Facultatea de Medicina Dentara.

Societatea Europeana de Stomatologie Estetica din Romania a infiintat chiar si un proiect cofinantat din bani europeni, prin care aproape 4.000 de medici dentisti au beneficiat de cursuri gratuite de perfectionare profesionala. Proiectul s-a desfasurat pe durata a trei ani, iar cei care vor beneficia de pe urma lui vor fi pacientii romani.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO