Cluj-Napoca, locul de intalnire a culturilor europene
Mii de spectatori clujeni au participat la spectacolele si filmele din cadrul proiectului „Legaturi europene prin cinematografie si dans”. Sute de artisti au fost invitati la Cluj.
Timp de 18 luni, Cluj-Napoca a fost centrul multiculturalitatii in Romania: 92 de filme, 12 spectacole de teatru si balet, sute de invitati si mii de spectatori au fost liantul intre scena culturala romaneasca si cea europeana, prin proiectul „Legaturi Europene prin Cinematografie si Dans”. Acest proiect a fost derulat de Fundatia Europeana pentru Cultura Urbana (FECU), in parteneriat cu doi operatori culturali din Islanda.
Festivalul International de Film Reykjavik, Centrul Cultural Edinborg si Spatiul Economic European (SEE) – impreuna cu FECU si-au unit fortele pentru a promova artistii, filmul european de comedie si dansul contemporan European, dar si pentru a forma specialisti in domeniul managementului cultural.
Proiectul a fost finantat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei, in cadrul granturilor SEE 2009 – 2014.
Perioada de implementare a proiectului Legaturi Europene prin Cinematografie si Dans a fost de 16 luni, din decembrie 2014 in mai 2016, iar bugetul total s-a ridicat la 1.007.606,91 de lei.
Obiectivul general al proiectului a fost cresterea nivelului de constientizare a diversitatii culturale europene in Romania, promovand artisti si filme europene, dansul contemporan din acest spatiu cultural si specializarea de profesionisti din managementul cultural.
Finantarea oferita in cadrul acestui proiect a facut posibila proiectia unor filme europene in cadrul festivalului international de film Comedy Cluj si prezenta unor companii de dans reprezentand culturi diferite la festivalul de dans contemporan STEPS, precum si dezvoltarea de programe de mentorat pentru profesionisti din spatiul cultural.
Festivalul Comedy Cluj a inclus datorita acestei finantari 92 de filme, 32 de invitati din domeniu carora li s-au adaugat alte trei proiectii in acest an, urmarite in total de 5.257 de spectatori. Aceasta activitate a proiectului Legaturi Europene prin Cinematografi si Dans a adus la Cluj inclusiv doua ateliere de film, la care au participat zeci de cinefili.
In cadrul STEPS, 6.372 de spectatori au putut urmari 12 spectacole de dans, puse in scena la Opera Maghiara Cluj si la sala „Studio” a Universitatii Sapientia. Festivalul a fost si un prilej de a-i conecta pe creatorii culturali din Romania cu omologi din alte tari, participand la evenimente peste 200 de artisti dansatori, regizori si coregrafi.
Impactul proiectului se face simtit si pe termen lung; inclusiv din punctul de vedere al sustenabilitatii: parteneriatul a facilitat dezvoltarea competentelor in domeniul managementului cultural pentru 10 tineri profesionisti, care au beneficiat de un schimb de experienta cu colegii lor islandezi. Participantii, de nationalitati diferite si cu experiente diverse, s-au intalnit cu artisti profesionisti pentru a-si imbunatati abilitatile in acest domeniu.
Coregraful portughez Daniel Cardoso a sustinut un atelier de dans la Liceul de Coregrafie si Arta Dramatica „Octavian Stroia” din Cluj Napoca, la care au participat gratuit elevii acestei institutii de invatamant.
In plus, peste 160 de voluntari, majoritatea tineri, au ajutat la buna desfasurare a activitatilor din proiect. Ei au castigat o experienta valoroasa, profitand in urma abilitatilor astfel format si a legaturilor interumane create in timpul proiectului.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, proiecte, ardeal, capitala europeana,
Dată publicare:
30-05-2016 16:19