Cinemateca TIFF in februarie: Maraton „Trainspotting”, Miyazaki, film noir si belgieni

Cinemateca TIFF in februarie: Maraton „Trainspotting”, Miyazaki, film noir si belgieni

Una dintre cele mai iubite animatii din istoria cinematografiei, semnata de Hayao Miyazaki, seara „Crazy Belgians!”, un film noir cu Jeanne Moreau si un maraton Trainspotting ii asteapta pe clujeni la Cinemateca TIFF, in luna februarie.

Cinefilii din Cluj-Napoca au parte de avanpremiere, filme-reper in cinematografie si intâlniri cu cineasti in fiecare joi, la Cinema Victoria.

Program Cinemateca TIFF:

Joi, 2 februarie, 20.00

My Neighbor Totoro (1988)

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Regia: Hayao Miyazaki

Animatie, aventura | Japonia, 1988 | 88’


Fiti gata sa porniti intr-o lume colorata, unde numai cei cu suflete de copil il vor putea intâlni pe Spiritul Padurii, Totoro! Doua surori, Satsuki si Mei, se muta intr-o casa noua. Spre incântarea lor, descopera ca in padurea din apropiere locuieste un spirit misterios, care le face cunostinta cu personaje extraordinare – inclusiv o pisica-autobuz.
My Neighbor Totoro este considerata dintre cele mai bune animatii din istoria cinematografiei. Impactul cultural a fost imens, in special in Japonia, unde Totoro a devenit un personaj iubit de copii si de adulti deopotriva. Totoro a avut ulterior aparitii episodice in alte animatii, a fost transformat in mascota si jucarie si a dat numele unui asteroid.

Joi, 9 februarie : 20.00 - Belgica

Regia: Felix van Groeningen

Drama, comedie | Belgia, Franta, Olanda | 2016 | 127’

Un film despre o viata dominata de excese – alcool, sex si droguri - de la regizorul lui The Broken Circle Breakdown. Scenariul porneste de la povestea reala a doi frati, proprietari ai faimosului bar Charlatan din orasul Ghent. Coloana sonora excelenta ii apartine trupei Soulwax, care a compus melodii pentru mai multe formatii fictive din film. Premiul pentru regie la Sundance 2016. Din 17 februarie, in cinematografele din România.

22.30 - Mor sa-ti spun! / Je me tue à le dire

Regia: Xavier Seron

Comedie neagra | Franta, Belgia | 2016 | 90’

Michel Peneud va muri. La fel ca mama lui, doar ca mamei lui i-a spus ca va muri chiar doctorul ei. Prin urmare, ea a decis sa traiasca si sa-l iubeasca pe Michel. Doar ca Michel crede ca dragostea ei e enervanta. Intr-o asemenea masura ca dezvolta si el simptome similare cu ale mamei lui.
Un debut puternic, o tragicomedie absurda, in alb-negru, distinsa cu Premiul Juriului tinerilor francofoni la TIFF 2016.

(Reluare Mor sa-ti spun!: duminica, 12 februarie, 17.30)

Joi, 16 februarie, 20.00

Ascensor pentru esafod / Ascenseur pour l’échafaud

Regia: Louis Malle

Drama, thriller | Franta, 1958 | 88’ | Cu: Jeanne Moreau, Maurice Ronet, Lino Ventura

Un barbat isi asasineaza seful cu ajutorul sotiei acestuia, care ii este amanta. In dorinta de a scapa de un indiciu compromitator, acesta ramâne blocat in liftul care ducea la locul crimei.

Debutul lui Louis Malle (la doar 24 de ani) este una dintre bijuteriile Noului Val francez. Un film noir modern, cu o coloana sonora remarcabila, semnata de Miles Davis. Pe fundal, fascinantul Paris, filmat in special noaptea.

Joi, 23 februarie

Maraton Trainspotting, 20.00

Trainspotting (1996)

Regia: Danny Boyle

Cu: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd, Robert Carlyle, Kelly Macdonald

O adaptare a romanului cu acelasi titlu scris de Irvine Welsh. Mark Renton si prietenii lui, Spud, Sick Boy, Tommy si Begbie, traiesc intr-un cartier din Edinburgh si sunt dependenti de heroina. Revolta lor impotriva valorilor de baza ale societatii este auto-distructiva. Dar ei se bucura de ea, fara a realiza ca sfârsitul este inevitabil.

T2: Trainspotting (2017)

Unul dintre cele mai asteptate sequel-uri din ultimii ani, T2:Trainspotting reuneste o parte din distributia originala, sub regia aceluiasi cineast, Danny Boyle, si dupa un scenariu scris tot de John Hodge. „T2: Trainspotting este tot ce speram, la modul rezonabil, ca va fi: infricosator, amuzant, de o tristete disperata si cu multe inflorituri vizuale indraznete”, scrie criticul Peter Bradshaw in The Guardian.

Biletele pot fi cumparate in avans de la casieria Cinema Victoria.

Rezervari: http://www.cinemavictoria.ro/rezervari

Programul Cinematecii TIFF va fi actualizat permanent pe http://tiff.ro/cinemateca-tiff/calendar

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days

Centrul pentru Dialog European si Diplomatie Culturala, organizeaza în perioada 18-20 august cea de-a patra editie a festivalului Transylvania History Days, eveniment ce va avea loc pe malul Somesului, la vest de podul Garibaldi.

UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti
UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti

Universitatea Babes-Bolyai isi va deschide miercuri, 12 iulie 2017, portile pentru absolventii de liceu candidati la statutul de student. admitere.ubbcluj.ro/ro/licenta/taxe_scolarizare/

O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!
O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!

ZARACATAN este un spectacol de echitatie unic in Romania, un show in care artisti de nivel international combina numere de dresaj, gimnastica artistica, acrobatii, sarituri peste obstacole si teatru.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.