Lipsa zapezii aduce pagube serioase fermierilor. La ce trebuie sa ne asteptam
Situatie alarmanta in agricultura, dupa cea mai secetoasa luna decembrie din ultimii 41 de ani. Specialistii spun ca lipsa precipitatiilor si a zapezii in aceasta perioada va afecta culturile agricole, iar graul si orzul se vor scumpi.
Caldura din ultima vreme pune in pericol si plantatiile de pomi fructiferi. Cel mai mare dezastru ar fi insa daca inghetul ar veni brusc.
La o ferma de langa Turda, din cele 400 de hectare de teren arabil, peste 130 sunt semanate cu culturi de toamna: orz, grau si rapita.
Unele au si incoltit din pricina caldurii si a lipsei precipitatiilor. Fara stratul protector al zapezii, aceste culturi sunt in mare pericol daca un ger ar veni brusc.
"Sunt trei mari probleme cauzate de vremea prea calda. Lipsa unui strat de zapada care ar proteja culturile, daca temperaturile scad spre -15 grade, cinci-sase zile consecutiv, exista pericolul ca aceste culturi sa fie compromise, lipsa zapezii scade rezerva de umiditate din sol", spune Lucian Boanca, proprietar ferma.
Aceeasi ingrijorare domneste si in Alba: orzul, rapita si graul au nevoie de multa apa ca sa se dezvolte.
"Apa din sol este foarte putina, nu au fost precipitatii nici macar un strop in decembrie, iar la variatiile acestea de temperatura si daca va veni inghet o sa fie o problema," sustine Nicolae Nemes, proprietar terenuri agricole.
In Bistrita-Nasaud, fermierii se roaga sa ninga ori sa ploua.
Situatia este cu atat mai grava cu cat intr-un an bun productia agricola influenteaza si cresterea economica.
In 2011 agricultura romaneasca a inregistrat o crestere de 17%. Dar in 2012, cand au fost temperaturi ridicate si ploi putine, a scazut cu 20%.
In schimb, anul trecut, la fel de bun pentru fermieri, s-a inregistrat o productie agricola record pentru dupa 1989 si o crestere de 28,5%.
In 2014 insa, expertii se asteapta la o noua scadere. Nici meteorologii nu vin cu vesti mai bune pentru perioada urmatoare.
"Urmeaza o usoara racorire undeva pe sfarsitul saptamani, incepand de sambata, dar aceasta se va resimti doar la deal si la munte, tot aici sunt asteptate si precipitatii destul de slabe insa", a declarat Narcis Maier, Centrul Meteorologic Cluj.
Din pacate, putini fermieri au incheiat asigurari aratand ca nu au invatat lectia anilor trecuti, cand culturile le-au fost distruse de inundatii, seceta sau ger.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, seceta, agricultura, bistrita, ardeal,
Dată publicare:
11-01-2014 12:41