Conditiile pe care vor trebui sa le respecte fermierii care vand lapte de la 1 ianuarie 2014

Ultimul update: Joi 05 Decembrie 2013 17:46
Data publicarii: Luni 25 Noiembrie 2013 12:13
Categorie: Ardeal

De la 1 ianuarie fermierii nu mai pot vinde laptele crud, pentru procesare decat daca, respecta standarde europene foarte stricte. Si vestea ii afecteaza in special pe taranii care n-au mai mult, de 5 vaci in gospodarie si n-au investit in modernizare.

Pana acum Romania a avut o derogare fata de celelalte tari, europene. Insa de la inceputul anului zeci de mii, de fermieri din toata tara risca, sa-si inchida afacerile. Exista o solutie de la Ministerul Agriculturii, dar vor beneficia de ajutor numai micii agricultori, care se unesc in asociatii.

Un fermier din judetul Cluj are 5 vaci care pana acum l-au scapat de saracie, cum spune el. Vinde lapte catre 36 de gospodarii din sat si ii surade varianta asocierii. Normele europene presupun o igiena perfecta a grajdurilor, vacilor si angajatilor, dar si echipamente adecvate pentru muls si apoi pentru pastrarea si racirea laptelui. Cine nu respecta aceste reguli, de la 1 ianuarie nu va mai avea voie sa predea laptele neconform, spre vanzare sau procesare.

Ministerul Agriculturii a venit in ajutorul lor cu un act normativ care spune ca “se acorda ajutoare crescatorilor de animale care detin pana la 5 capete vaci de lapte si sunt organizati in acest scop intr-o singura forma asociativa constituita la nivelul unei comune. Sprijinul prevazut reprezinta achizitionarea de tancuri de racire a laptelui, cu o capacitate de maximum 1000 litri/comuna”.

Un tanc de racire de o mie de litri costa 5 mii de euro. In acelasi act normativ se arata si ca primariile din comune vor fi obligate sa puna la dispozitia asociatiei un spatiu si utilitatile necesare pentru tancul de racire. Unii fermierii spun ca acest ajutor ii salveaza de la faliment. De exemplu, acest barbat din Daia Romana, judetul Alba, are 3 vaci din rasa baltata romaneasca. Obtine zi de zi peste 60 de litri de lapte. Vinde o parte la piata cu 2 lei 50, iar ce ramane il transforma in telemea.

Crescatorii de animale uniti in asociatie spun ca pana acum nu aveau cum sa-si depoziteze laptele in conditii optime. Si spera ca noile masuri sa-i ajute in afaceri. Iata si ce trebuie sa faca reprezentantul unei astfel de asociatii. Cine nu parcurge acesti pasi, si nici nu se modernizeaza pe cont propriu, nu are nicio sansa de la 1 ianuarie sa se mentina in sistem.

 

Dar din dar se face rai. Taranii din Apuseni au grija de copiii abandonati
Dar din dar se face rai. Taranii din Apuseni au grija de copiii abandonati
VIDEO PROTVPLUS.RO
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days
UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti
O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!
La Cluj-Napoca incepe azi cel mai mare Street FOOD Festival din Romania
Tot ce trebuie sa stii pentru a te distra la maxim la Electric Castle
Programari exclusiv online pentru inmatricularea provizorie a vehiculelor. Ghiseu distinct numere rosii
The Street FOOD Revolution - cel mai mare Street FOOD Festival din Romania ajunge acasa, la Cluj-Napoca
The Street FOOD Revolution - cel mai mare Street FOOD Festival din Romania ajunge acasa, la Cluj-Napoca
Incepe un weekend plin de muzica buna si relaxare la Cluj. Jazz in the Park propune zeci de concerte in parc
S-a deschis Podul Traian din Cluj-Napoca dupa aproape un an de zile
Apa potabila pentru clujeni pe durata caniculei
Jazz in the Park, ziua 2: Dhafer Youssef la Opera Maghiara, concursul international de, concerte in strada si la Pata Rat
UBB scoate la concurs aproape 2.000 de locuri in extensiile universitare