Azamfirei reactioneaza la taxele pentru studentii straini: Universitatea nu sta in aceasta suma
Rectorul UMF Targu Mures, Leonard Azamfirei, spune ca institutia "nu sta" in suma care ar reveni statului potrivit OUG prin care universitatile trebuie sa plateasca 5% din veniturile din taxele pentru studentii straini.
Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, Leonard Azamfirei, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca reprezentantii universitatilor de medicina si farmacie din tara ar putea discuta subiectul Ordonantei de Urgenta prin care universitatile sunt obligate sa plateasca statului cinci la suta din veniturile in valuta obtinute din taxele de la studentii straini, pe care omologul sau de la Iasi, Vasile Astarastoae, anunta ca o va ataca in contencios administrativ.
"Vom discuta probabil acest subiect la proxima intalnire a rectorilor UMF-urilor din tara, care va avea loc in primavara, si vom avea un punct de vedere comun, pe care il vom prezenta ministerului. Suntem sase rectori, nu e greu. Noi, la UMF Targu Mures, de principiu, vom aplica legea, asa cum se prevede", a aratat Azamfirei.
El a precizat ca la UMF Targu Mures sunt scolarizati aproximativ 400 de studenti straini, care platesc taxe de 5.000 de euro pe an fiecare, ceea ce inseamna ca universitatea ar trebui sa vireze statului 100.000 de euro.
"Suma care ar reveni statului - nu spun ca e nesemnificativa, dar Universitatea nu sta in aceasta suma", a afirmat Azamfirei.
Intrebat daca introducerea cotei de cinci la suta pentru stat s-ar putea regasi intr-o crestere a taxelor de scolarizare pentru studentii straini, din urmatorul an universitar, rectorul UMF Targu Mures nu a exclus aceasta posibilitate.
"E o varianta pe care o putem lua in discutie", a aratat el.
Ordonanta de urgenta aprobata la sfarsitul anului trecut de Guvern pentru modificarea Legii educatiei prevede, printre altele, ca, din taxele de la studentii si cursantii straini, incasate de institutiile de invatamant superior de stat, se vireaza la Ministerul Educatiei un cuantum de 5% din incasarile in valuta.
Legea educatiei prevedea initial ca universitatile, in baza autonomiei universitare, pot dispune integral de veniturile obtinute din scolarizarea studentilor straini.
Sursa foto: UMF Targu Mures