Ajutoare de studiu. Tinerii cu venituri mici sunt incurajati sa studieze in strainatate
S-au dus vremurile in care numai adolescentii de bani gata puteau aplica la universitatile din strainatate. Astazi, exista programe guvernamentale pe care tinerii le pot accesa gratuit si care ii ajuta sa se descurce singuri peste hotare.
In Marea Britanie, de exemplu, studentii primesc imprumuturi de la stat, pe care nu sunt obligati sa le ramburseze, daca au venituri foarte mici. Iar in Danemarca, invatamantul este gratuit.
Bogdan este elev in clasa a 12-a. Dupa ce va lua Bacalaureatul, isi doreste sa studieze in Marea Britanie, numai ca parintii lui nu au suficienti bani sa-l sustina. Cativa consilieri de la programul guvernamental britanic la care a aplicat deja, il indruma pas cu pas. „Primul obstacol mai mare pe care l-am intalnit a fost taxa, banii. Taxa de scolarizare fiind foarte mare, esti total descurajat”, recunoaste elevul. Descurajat... pana cand afla ca, odata ajuns in Marea Britanie, statul ii poate oferi un imprumut pe 30 de ani. Daca va ramane in Marea Britanie dupa terminarea facultatii, va incepe rambursarea acestuia abia dupa terminarea studiilor si daca se angajeaza. Iar in cazul in care se va intoarce in Romania, dar nu-si gaseste un loc de munca suficient de bine platit, imprumutul i se va sterge in 30 de ani.
Razvan, un alt elev cu vise mari, vrea sa plece in Danemarca. Ca sa se poata sustine singur, consilierii il ajuta sa-si gaseasca inca de pe acum un loc de munca part-time.
Un student in Marea Britanie nu poate munci part-time mai mult de 20 de ore pe saptamana si este platit cu 5 lire pe ora. In Danemarca, timpul de lucru este acelasi, numai ca studentii sunt platiti mai bine: 13 lire, pe ora.