Pana si in lumea caprelor exista concurenta
Rasele noastre carpatine sunt pe cale sa fie inlocuite de suratele lor din Occident. La Seica Mare, Sibiu, au iesit pe iarba proaspata exemplare cum sunt alpinele frantuzesti sau caprinele Boer, originare din Africa de Sud.
Rasele occidentale cresc mult mai repede, iar cele de lapte sunt mult mai darnice. Intre calitatile lor intra si faptul ca nu sunt pretentioase. Un singur impediment ii tine in frau pe fermierii romani: un tap de sase luni porneste de la 150 de euro, iar o caprita tanara de la 300 de euro.
Am incercat sa aflam ce au atat de special aceste caprize. Domul Iulius are 60 de capete din rasa alpina franceza. „Avantajul e ca au productia mare de lapte fata de o capra autohtona, poate de trei ori mai mult”, explica Iulius Comiza, crescator.
Chiar daca caprele Boer au ajuns in Olanda din Africa de Sud, ele sunt intalnite des in Germania si Austria. Domul Esebiu spune ca pe langa carnea fara colesterol, aceste capre sunt cele mai docile si se inteleg bine cu toate animalele dintr-o ferma.
Rasele vestice se pot adapta usor conditiilor de la noi si reprezinta viitorul in cresterea caprelor in Romania, in ciuda preturilor de achizitie putin mai mari.
Sursa: Pro TV
Etichete: Sibiu, agricultura, fermieri, afaceri, capre, ardeal,
Dată publicare:
09-05-2012 15:37