Un aradean pastreaza cu sfintenie un samovar din 1900 despre care crede a apartinut Romanovilor

30-04-2013 12:38


ceainic vechi

 De cativa ani, un septuagenar din localitatea aradeana Zabrani pastreaza la loc de cinste in casa un ceainic metalic vechi de 113 ani, fiind convins ca are o mare valoare istorica.

 Alexandru Siminaica a gasit samovarul in podul casei soacrei sale, femeia fiind pe punctul de a-l arunca. Aradeanul a observat insa ca ceainicul nu e unul oarecare, ci poarta cinci sigilii rusesti, dar si alte inscriptii.

Cu ajutorul unor localnici care cunosc limba rusa, gasitorul a incercat sa descifreze inscrisurile abia vizibile, fiind convins ca obiectul a apartinut familiei Romanov, respectiv ultimului tar rus, Nikolai Alexandrovici Romanov, executat in 1918.

“In metal este inscriptionat in limba rusa <<Tar Alexei>>, or se stie ca tarul avea un fiu numit Alexei. Samovarul nu poate proveni decat din familia Romanov. In zona noastra au venit refugiati basarabeni, care ar fi putut aduce obiectul. In plus, in Lipova, oras invecinat cu noi, a trait un rus despre care toti spuneau ca a fost aghiotantul ultimului tar rus. Era un om manierat, dar retras”, a povestit, pentru stirileprotv.ro/vest, gasitorul relicvei.

Aradeanul crede ca ceainicul a fost adus de familia rusului refugiat si a fost vandut imediat unor localnici, pentru ca mai apoi sa fie ascuns in podul casei soacrei sale.

Posesorul relicvei nu a reusit inca sa obtina o pozitie a specialistilor. “Sunt batran si am neglijat acest lucru. Daca autoritatile sunt interesate, eu il pot preda, pentru ca e obiect de patrimoniu”, a spus barbatul.

Totusi, reprezentantii Complexului Muzeal Arad spun ca nu pot autentifica valoarea samovarului pentru ca nu au specialisti in arta ruseasca. Astfel, posesorul relicvei este sfatuit sa contacteze Ministerul Culturii sau Ambasada Rusiei.

Pana vreo autoritate in domeniu il va vizita, Alexandru Siminaica are grija de ceainicul confectionat din alama si bronz, pe care nu s-a gandit nicio clipa sa-l vanda, desi crede ca are cel putin valoare de anticariat.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO