Moartea caprioarelor, un caz fara vinovati. Autoritatile nu stiu inca cine a otravit animalele
Autoritatile au facut pasi marunti pentru stabilirea celor care se fac vinovati de otravirea a 88 de caprioare in judetul Arad.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Arad, Camelia Tuduce, a declarat ca anchetatorii asteapta raspunsul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad privind substantele toxice imprastiate pe terenurile agricole unde au murit caprioarele.
“Buletinul de analize reprezinta o dovada importanta in aceasta ancheta. Inca nu am primit rezultatele analizelor”, a spus Tuduce.
Totusi, laboratoarele din Bucuresti ale Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au confirmat ceea ce stabilisera specialistii din Arad: caprioarele au murit otravite cu substante de combatere a rozatoarelor.
Substante foarte toxice
Dupa prelevarea de probe biologice de la cadavre, analizele au stabilit ca moartea caprioarelor a fost provocata de doua substante foarte toxice, respectiv Brodifacoum si Bromadiolon. Acestea se gasesc in numeroase produse comerciale de combatere a soarecilor de camp.
Seful DSVSA, Gheorghe Ban, spune ca rezultatele analizelor nu au ajuns inca pe cale oficiala la Arad, astfel ca nu au putut fi trimise politistilor.
Intre timp, reprezentantii Asociatiei de Vanatoare si Pescuit Crisana, care gestioneaza fondul de vanatoare de la Nadab (unde au murit cele mai multe caprioare, 77 din 88), nu stiu impotriva cui sa se indrepte pe cale civila in Justitie, pentru ca pagubele depasesc 250.000 de euro.
Dezastru ecologic si financiar: 84 caprioare otravite, paguba de peste 250.000 de euro
“Pe fondul de vanatoare afectat sunt multi proprietari de terenuri si am inteles ca unele asociatii agricole exploateaza suprafetele. Nu vrem sa avansam noi numele vinovatilor, asteptam finalizarea anchetei Politiei”, a declarat vicepresedintele Asociatiei, Petrica Horga. El a adaugat ca in zona Nadab, caprioarele au ajuns pe cale de disparitie in doar trei saptamani, de cand au aparut primele cadavre, estimandu-se ca mai traiesc doar cateva exemplare.