Malev si-a incetat zborurile dupa 66 de ani. Criza si concurenta low cost i-au falimentat pe unguri
Compania ungara Malev, aflata in faliment, a incetat vineri dimineata zborurile dupa 66 de ani de activitate, dupa ce aeronavele operatorului de transport aerian au fost retinute la sol pentru neplata datoriilor, care totalizeaza 60 miliarde forinti.
Malev a intrat in aceasta saptamana in faliment, sub protectie speciala fata de creditori, iar guvernul a numit un administrator special, transmite Reuters.
Furnizorii au inceput sa ceara plati in avans pentru serviciile prestate, iar guvernul nu mai poate finanta compania, masura interzisa in luna ianuarie de Comisia Europeana.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
"Aceasta situatie a accelerat cheltuielile intr-o asemenea masura incat astazi situatia companiei a devenit nesustenabila. Consiliul de Administratie a dispus incetarea operatiunilor pentru a minimiza pierderile", se spune intr-un comunicat al Malev.
Toate zborurile companiei au fost suspendate incepand de la ora 5:00 GMT (6:00 ora locala la Budapesta).
Comisia Europeana a cerut luna trecuta Malev sa restituie ajutoare de stat in valoare de 390 milioane de dolari, incasate in perioada 2007-2010.
Fondata in 1946, Malev opera deja practic in faliment inca din 30 ianuarie, cand guvernul a declarat-o companie cu importanta strategica, statut care protejeaza afacerile de creditori, transmite Bloomberg.
Malev genereaza 40% din rulajul anual al aeroportului international de la Budapesta si dispune de o flota de 22 de aeronave pentru pasageri, contractate in leasing.
Guvernul ungar nu a reusit sa privatizeze compania cu 2.600 de angajati si a renuntat din 2010 la aceasta strategie.
Veniturile si profitabilitatea companiei au fost afectate sever de concurenta dura cu companiile low cost, precum Wizz Air, situatie care se va inrautati din primavara, cand Ryanair a anuntat ca va relua zborurile la Budapesta dupa 18 luni de pauza.
Wizz Air a anuntat vineri ca ofera pasagerilor Malev blocati pe aeroporturi straine tichete speciale la pret redus pana la Budapesta, pentru 9.900 forinti, echivalentul a 45 dolari SUA.