Exponate cu o vechime de 10.000 de ani, la muzeul din Arad. Ce vor putea vedea vizitatorii
Vizitatorii Muzeului din Arad vor putea vedea, in curand, in expozitiile obisnuite ale institutiei, doua cranii de urs care au o vechime de peste 10.000 de ani.
Povestea acestor exponate incepe la Arad in 2008, cand au fost confiscate in Vama Nadlac de la un barbat care le ascundea in bagaje pentru a le scoate din tara.
Autoritatile au confiscat cele doua cranii de urs, constatand ca ele fac parte din patrimoniul cultural mobil al statului. Arheologii stabilisera ca osamintele au o vechime de peste 10.000 de ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Peter Hugel, directorul Complexului Muzeal Arad: “Aceste cranii se afla in custodia noastra din 2008 si asteptam sa fie transferate din proprietatea publica a statului roman, in proprietatea publica a judetului Arad, pentru ca ulterior sa ne fie incredintate legal in vederea expunerii pentru public. Craniile sunt in stare buna de conservare”.
Consiliul Judetean urmeaza sa preia in patrimoniu aceste cranii la urmatoarea sedinta a consilierilor. In proiectul de hotarare se arata ca este vorba despre “doua cranii de ursus spelaeus, confiscate la punctul de trecere a frontierei Nadlac, incluse in categoria fond prin ordinul de clasare nr. 2679/03.12.2008, emis de Ministerul Culturii”.
Totodata, in acelasi proiect de hotarare se mai prevede preluarea in patrimoniu a unei ambarcatiuni de tip monoxila, “descoperita intamplator in albia Muresului, in dreptul localitatii Zadareni”, piesa care este inclusa in categoria tezaur printr-un ordin emis de Ministerul Culturii.
Ambarcatiunea, despre care arheologii spun ca este din evul mediu, a fost descoperita anul trecut, cand apele Muresului erau la un nivel foarte scazut, fiind data in custodie Administratiei Parcului Natural Lunca Muresului.
Apele scazute ale Muresului au scos la iveala o ambarcatiune scufundata de secole