Dejectiile din canalizarea Aradului au ajuns ingrasamant in agricultura
Dupa ce au fost tratate prin statiile de epurare, dejectiile din canalizarea Aradului au ajuns ingrasamant in agricultura.
Specialistii ii incurajeaza pe gospodari sa nu strambe din nas si sa foloseasca acest fertilizant natural in locul produselor chimice.
Nu costa nimic si in plus, cei interesati primesc la poarta ingrasamantul. Deocamdata, doar un singur agricultor s-a incumetat sa foloseasca namolul si, spune el, rezultatele sunt uimitoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primul pas l-au facut cei de la Compania de Apa Arad, care nu mai stiau cum sa scape de tonele de namol rezidual acumulat zilnic in rezervoarele statiilor de epurare. Dejectiile, care provin din canalizare, sunt tratate biologic.
Namolul contine in cantitate mare elemente organice benefice plantelor iar, in urma purificarii, nu prezinta nici un pericol bacteriologic.
Cu toate acestea, in Arad, un singur fermier a avut curajul sa-l incerce. In septembrie anul trecut a folosit cateva zeci de tone pe o parcela unde a cultivat grau. A comparat apoi plantele sadite acolo cu cele de pe alte loturi unde folosise ingrasamant chimic uzual.
Tot acest ingrasamant este transportat gratis la agricultori chiar de cei de la compania de apa.
In Europa, peste 40 la suta din productia totala de namol de epurare este utilizata in agricultura.