Balta Bucuresti. Cum cedeaza sistemul de canalizare al Capitalei, neschimbat de un secol
Bucurestiul este un oras descoperit in fata ploilor. Si ne-am convins de asta, vineri. A fost suficient sa cada 28 de litri de apa pe metru patrat intr-o singura ora ca toate intersectiile s-au transformat in lacuri de acumulare.
Explicatia e simpla, dar asta nu inseamna ca responsabilii au vreo scuza. Sistemul de canalizare este vechi de un secol, iar caseta colectoare de sub Dambovita nu poate sa preia si apele menajere si pe cele pluviale.
Intr-o zi normala, caseta de sub Dambovita functioneaza la jumatate din capacitatea ei si asta din cauza acestor deseuri care creeaza blocaje pe traseu.
Canalul colector se umple, se creeaza presiune, canalizarea nu mai face nici ea fata, iar apa ajunge in subsoluri sau ramane in strada.
Sa luam exemplul ploii de vineri seara. In prima jumatata de ora au cazut 20 de litri pe mp, iar intr-o ora s-au adaugat inca 8.
Practic conductele care fac legatura cu tunelul de sub Dambovita au preluat maximum posibil adica 150 de m cubi pe secunda, sistemul a cedat, iar gurile de canal au dat pe afara ca niste arteziene.
Odata umpluta caseta apele pot crea probleme in 25 de zone din oras. De vina sunt si tonele de resturi care au ajuns sa infunde caseta traseul sub Dimbovita lung de 18 kilometri.
Apa Nova a preluat aceasta caseta de la regia apele romane anul trecut. De atunci a construit un canal care face legatura cu Dambovita. S-a ajuns astfel ca debitul de apa ce poate fi preluat sa creasca de la 30 la 150 de m cubi pe secunda dar tot nu e suficient.
In urma cu 7 ani responsabilii companiei spuneu ca vinovati sunt bucurestenii care se spala toti in acelasi timp. Acum, sunt invocate scuze legate de vreme si de sistematizarea orasului.
''In ultimii ani, ploile s-au intensificat, avem ploi tropicale , adica cantitati mari in timp scurt. Numarul de suprafete asfaltate a crescut si asta face sa creasca viteza de tranzitare a apei spre canal", spune Bruno Roche, director general Apa Nova.
Caseta de sub Dambovita a fost data in folosinta in 1987 si deservea un milion de locuitori. De atunci populatia Bucurestiului s-a dublat.