Criza loveste in arta. Pretul obiectelor de anticariat s-a prabusit si cu 40 la suta

Ultima actualizare: 19-09-2012 09:50
magazin antichitati

Aradenii investesc tot mai putin in arta. O spun comerciantii de antichitati, ale caror vanzari au scazut mult in ultimii trei ani, de cand criza si-a facut simtita prezenta.

In urma cu trei ani, tablourile, ceasurile, portelanurile, mobilierul si alte obiecte de decor vechi erau vanate in consignatii sau in magazinele de antichitati. Chiar si la export aveau trecere. Unul dintre aradenii care se ocupa cu astfel de exporturi, dar care detine si un magazin in oras, este Aurel Burca. Aradeanul spune ca acum trei ani vindea in SUA camioane intregi de mobilier vechi si alte obiecte de arta “adunate de pe la bunica din pod”.

“Lunar, trei camioane pline trimiteam doar in SUA, unde vindeam foarte bine mai ales mobilierul antic. In Italia, Germania sau Franta trimiteam de la tablori la sticle vechi de sifon, ca se cumpara orice era vechi. Acum nu mai vand aproape nimic la export iar in magazinul din Arad ma bucur cand am doi vizitatori pe zi, nu mai zic de cumparatori”, spune Burca.

Comerciantii de antichitati din oras afirma ca cererea slaba a condus la prabusirea preturilor. “De exemplu, un tablou de 40 de ani il dau cu 125 de lei, dar numai rama face pe atat. Nu poti vinde arta la valoarea ei in asemenea vremuri, cand oamenii nu au bani. Au scazut preturile cu 30 – 40 la suta”, spune reprezentantul unei consignatii, Sever Panda.

Anticarii aradeni se plang de faptul ca putinii clienti pe care ii au negociaza la sange pentru orice obiect, chiar daca preturile au scazut deja foarte mult. “Doar obiectele de valoare mare, precum picturile foarte vechi, si-au pastrat preturile. Aici mereu au fost cumparatori putini pentru ca este vorba de sume mari, iar colectionarii inraiti platesc scump daca vor sa le obtina”, afirma Sever Panda.

In Arad mai functioneaza doar cateva magazine de anticariat, cele mai multe fiind inchise in ultimii doi ani. Proprietarii lor nu au renuntat de tot la acest tip de afaceri, insa si-au mutat oferta pe internet, pentru ca vanzarile slabe nu le mai permit sa inchirieze spatii comerciale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO