Calatorie pe “undele electromagnetice”, pentru elevii din Arad. Au aflat istoria telecomunicatiilor
200 de elevi din Arad au avut ocazia sa afle istoria fascinanta a telecomunicatiilor, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) din Arad.
Oficiul Judetean Arad al ANCOM a propus, in aceasta saptamana, pentru elevii de la Liceul Tehnologic „Caius Iacob”-Arad si cei de la Liceul Teoretic „Mihai Veliciu”- Chisineu Cris, o calatorie imaginara pe “undele electromagnetice”.
In cadrul acestei calatorii, elevii au avut ocazia sa patrunda in istoria radiocomunicatiilor. Au ramas surprinsi cand au aflat ca, acum 2500 de ani, langa Atena, un soldat isi dadea viata pentru a transmite vestea victoriei, in Franta unde telegraful optic era intens folosit de imparatul Napoleon.
Tinerii au aflat despre tubul electronic al lui Fleming, despre primele emisiuni radiodifuzate in anul 1909, dar si despre radarul care a adus Victoria britanicilor in batalia Angliei.
In calatoria lor pe “undele electromagnetice”, elevii au mai aflat ce inseamna un tranzistor, dar au auzit si povestea primului satelit de telecomunicatii care, in zilele noastre a ajuns la performante uimitoare (telefonia mobila).
La intalnirea dintre reprezentantii ANCOM Arad si elevi, s-au facut si experimente de electromagnetism, s-au evocat vietile marilor personalitati stiintifice, precum Faraday, Samuel Morse, Bell, Heinrich Hertz.
"Rostul acestor intalniri este sa infatiseze tinerilor o perspectiva inedita asupra comunicatiilor, sa faca conexiuni cu atiintele naturii (matematica, fizica) studiate la scoala, sa le propuna un hobby – radioamatorismul, si sa le sugereze o profesiune de mare viitor: inginer de telecomunicatii”, a transmis Ilie Ghergar, inspector ANCOM Arad.