Aeroportul Arad a redevenit operabil pe timp de noapte, avand un sistem de balizaj nou

24-01-2013 18:00


aeroport arad,balizaj

 Dupa mai bine de un an in care aeroportul aradean era operabil doar in conditii de vizibilitate buna, aeronavele pot decola si ateriza din nou si pe timp de noapte.

 Dupa finalizarea centurii in regim de autostrada chiar in vecinatatea aeroportului, pista locala nu mai putea fi folosita noaptea din cauza farurilor masinilor si a lampilor de iluminat soseaua de mare viteza.

Centura ocolitoare a municipiului reprezenta un obstacol din punct de vedere aeronautic. Fara sistem de balizaj nu se putea opera pe timp de noapte sau in conditii de vizibilitate scazuta. Prin aceasta lucrare, s-a restabilit capacitatea operationala”, a declarat directorul aeroportului local, Dan Balacel.

Au fost necesari 45 de kilometri de cabluri speciale care sa alimenteze sutele de lampi instalate. Pentru reconfigurarea balizajului, s-a cheltuit suma de 2,5 milioane de lei, bani obtinuti printr-un credit bancar.

Aeroportul a dat in judecata Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) pentru recuperarea sumei, pentru ca la momentul cand era promovat proiectul centurii rutiere, autoritatile judetene au cedat cateva hectare de teren cu conditia ca balizajul sa fie refacut cu bani din bugetul autostrazii.

La vremea respectiva, CNADNR semnase intelegerea, insa nu a mai respectat-o. Procesul e pe rol si chiar ieri a fost un termen, dar pentru ca intre timp CNADNR a trecut de la Ministerul Transporturilor la Ministrul Marilor Proiecte, vor fi reluate toate procedurile juridice.

Pentru ca pista sa fie operabila si pe timp de ceata densa, mai trebuia reamplasat sistemul automat de aterizare instrumentala ILS. Acest sistem ghideaza aeronavele in procedura de aterizare. Lucrarea va fi executata de ROMATSA si se afla in faza organizarii licitatiei publice.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO