Mita electorala, dosare penale si fraude. Vezi incidentele de la vot!

×
Codul embed a fost copiat

Comisarul Christian Ciocan, reprezentantul Ministerului de Interne, a anuntat ca pana la ora 17:00 au fost raportate Politiei Romane 24 de infractiuni si 21 de contraventii, pentru care s-au dat amenzi in valoare totala de 19.400 de lei.


Ce-i mult strica, iar regula e valabila chiar si la vot. Cuprinsi de elan, alegatorii s-au calcat in picioare la Targoviste si au spart geamurile la o sectie de votare.

Chiar inainte sa fie deschisa o sectie de votare, aproape 100 de alegatori asteptau la intrare. La 7 punct, cand s-au deschis usile, oamenii s-au inghesuit ca la pomana. Doar jandarmii i-au linistit.

Tot jandarmii l-au prins si pe un viceprimar din Arges, care ar fi incercat sa cumpere voturile localnicilor. Le-ar fi dat pungi cu mancare si bauturi racoritoare si i-ar fi invatat unde sa puna stampila pe buletinul de vot. Cand a aflat ca oamenii legii il cauta, a fugit de acasa... Viceprimarul are dosar penal si, daca va fi gasit vinovat pentru mita electorala, ar putea ajunge la inchisoare.

La Buzau, cativa alegatori au fost dusi la urne, direct din saloanele de psihiatrie. Nimeni n-a putut sa ne lamureasca daca pacientii dusi la sectie au votat in legalitate.

Citește și
Traian Basescu vs. Mircea Geoana
Geoana: Am votat cu speranta! Basescu: Mi-a fost foarte greu sa aleg!
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Iar la Constanta, cetateanul turmentat n-a venit sa puna stampila, ci era chiar un membru al comisiei, dupa cum sustin colegii lui. Barbatul s-a aparat, precizand ca era doar… obosit.

In Botosani, un membru al comisiei de votare, coplesit de raspunderi, a suferit un atac de cord. A cerut voie presedintelui sa mearga pana acasa, pentru a-si lua pastilele, dar nu s-a mai intors.


17:00 Procesul de votare la Gara de Nord a fost intrerupt pentru a patra oara duminica, el fiind reluat aproximativ o jumatate de ora mai tarziu.

15:44 Procesul de votare a fost reluat in sectia speciala de la Aeroportul Baneasa, dupa ce presedintele de sectie, acuzat de mai multe nereguli, a fost demis din functie.

15:40 O romanca domiciliata in Adjud, judetul Vrancea, a votat de doua ori la Roma, in doua sectii de votare diferite, fiind sesizat Biroul Electoral pentru sectiile din strainatate care va sesiza, la randul sau, Parchetul.

PD-L Iasi a sesizat Politia dupa ce un iesean a fost prins ca si-a fotografiat buletinul de vot stampilat, democrat-liberalii sustinand ca au suspiciuni ca barbatul urma sa primeasca o anumita suma de bani pentru votul exprimat.

Iar conducerea PSD Dolj a depus doua sesizari la Biroul Electoral Judetean impotriva primarilor din localitatile Bralostita si Botosesti-Paia, care ar sta in aproprierea unor sectii de votare si i-ar indruma pe alegatori sa voteze cu unul dintre candidatii la presedintie.

15:34 Peste 10.000 de persoane au votat pana la ora 13.00, in sectiile speciale din judetul Prahova, iar la doua dintre aceste sectii, respectiv la cea din localitatea Drajnea si la cea din Cornu, buletinele de vot aproape ca s-au epuizat.

15:28 Biroul Electoral Judetean Timis a fost informat, duminica, despre faptul ca la Sectia nr.189 din Timisoara doua persoane au introdus in urna cu buletine de vot si cartile de identitate, cei doi fiind informati ca abia dupa inchiderea urnelor isi vor putea recupera documentele.

15:26 - Reprezentantul unui partid neparlamentar intr-o sectie de votare din municipiul Constanta s-a prezentat in stare de ebrietate la serviciu, in momentul deschiderii urnelor, motiv pentru care nu i s-a mai permis accesul in sectie. Barbatul nu a fost inlocuit.

15:24 - Un barbat din municipiul Piatra Neamt este cercetat de politisti, fiind suspectat ca a votat de doua ori, duminica, la alegerile prezidentiale.

15:23 - Procesul de votare la sectia speciala din localitatea Santimbru, judetul Alba, intrerupt din cauza unei pene de curent, a fost reluat, duminica dupa-amiaza, dupa remedierea avariei la o ora si jumatate de la incident.

15:22 - Doi barbati din judetul Gorj au fost amendati, duminica, de politisti, dupa ce unul dintre ei si-a fotografiat buletinul de vot, iar celalalt a venit la sectia de votare avand asupra sa doua carti de identitate.

15:09 - Deputatul PDL de Alba Clement Negrut a depus, duminica, o plangere penala impotriva viceprimarului PSD al comunei Ciugud, pe motiv ca acesta ar fi refuzat sa predea doua adeverinte medicale eliberate de medicul de familie din localitate pentru deplasarea urnei mobile.

15:01 - Procesul de votare la o sectie din comuna doljeana Celaru a fost intrerupt, duminica, timp de o jumatate de ora, dupa ce s-a intrerupt curentul electric, activitatea biroului fiind reluata la scurt timp dupa remedierea defectiunii.

14:58 - Viceprimarul din Stefanesti, Ioan Mihalcea, este cautat de politisti, pentru a da explicatii in legatura cu impartirea unor pachete votantilor in cursul serii de sambata, la locuinta acestuia anchetatorii gasind duminica buletine de vot specimen, sustin surse judiciare.

14:46 - Administratorul unei societati care detine o plasma in centrul municipiului Craiova si pe care rulau clipuri electorale in care apareau alternativ candidatii la Presedintia Romaniei a fost amendat, duminica, de politisti pentru "continuarea propagandei electorale".

14:42 - Presedintele PDL Mures, Dorin Florea, a reclamat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca doua autocare din Bacau ar face "turism electoral", aducand oameni la vot la Rusii Munti, in timp ce PSD Mures a sesizat Biroul Electoral Judetean cu privire la aceleasi autocare.

14:34 - O femeie din judetul Timis a vrut sa intre, duminica, in cabina cu o copie a unui buletin de vot, spunand ca vrea sa o foloseasca drept model, insa hartia a fost retinuta de membrii sectiei de votare, care au anuntat Biroul Electoral Judetean.

14:31 - Reprezentantul PDL in biroul electoral din Sectia de votare nr. 306 din localitatea Piscolt, judetul Satu Mare, a fost prins votand si in locul sotiei, el fiind exclus din acest birou.

14:23 - Organizatiile PDL si PSD din Timis au semnalat, duminica, mai multe nereguli electorale, acestea vizand tentative de mituire a alegatorilor, insa niciuna dintre cele doua formatiuni nu a depus plangeri oficiale la Biroul Electoral Judetean.

14:19 - O batrana din Targu Jiu a reclamat Biroului Electoral Judetean Gorj ca nu a fost lasata sa voteze cu cartea provizorie de identitate, desi legea permite acest lucru, membrii BEJ punandu-i femeii la dispozitie o masina care sa o duca inapoi la sectie pentru a-si exercita dreptul de vot.

14:16 - Un barbat de 45 de ani din comuna covasneana Borosneu Mare este cercetat de politisti dupa ce a fost prins ca a votat de doua ori, membrii sectiei speciale unde si-a exprimat optiunea electorala a doua oara observand, abia dupa ce votase, ca el avea deja autocolant cu "votat" pe actul de identitate.

14:15 - Comisarul Christian Ciocan, reprezentantul Ministerului de Interne, a anuntat ca tanarul care a votat de doua ori in Sacele, la scrutinul de duminica, a fost retinut.

14:14 - Procesul de votare a fost intrerupt, duminica dupa-amiaza, timp de 20 de minute, intr-o sectie de votare din judetul Bistrita-Nasaud, din cauza unui incendiu declansat din cauza cosului de fum al unei sobe cu lemne.

14:08 - Loctiitorul unei sectii de votare din Craiova a fost amendat, duminica, cu suma de 1.000 lei de Biroul Electoral Judetean Dolj intrucat, in ultimele 48 ore, nu s-a mai prezentat la biroul sectiei si nici nu a raspuns la apelurile telefonice ale membrilor BEJ.

14:04 - Procesul de votare la Sectia nr. 87 din municipiul Moreni, judetul Dambovita, a fost suspendat, duminica, timp de o jumatate de ora, din cauza intreruperii alimentarii cu energie electrica, iar in prezent activitatea se desfasoara normal.

14:03 - Seful Inspectoratului Scolar Bihor si directorul scolii din localitatea Brusturi sunt cercetati penal dupa ce au incercat sa determine un profesor suplinitor de la scoala din satul Orvisele sa voteze candidatul sustinut de PDL la Presedentie si sa ii indemne si pe parinti sa faca acest lucru.

13:56 - Sase persoane din localitatile Piscolt si Culciu Mic, din judetul Satu Mare, sunt cercetate penal pentru ca ar fi oferit mita electorala, cerandu-le cetatenilor sa voteze cu Traian Basescu in schimbul unor pungi cu paine, salam, orez si ulei.

13:54 - PSD a centralizat, pana la ora 12.00, in cadrul monitorizarii alegerilor la nivel national, prin intermediul reprezentantilor sai in sectiile de votare si in birourile elctorale, peste 100 de plangeri privind nereguli si fapte penale in ceea ce priveste desfasurarea procesului electoral.

13:40 - Procesul de votare a fost intrerupt, duminica dupa-amiaza, in sectia speciala din localitatea Santimbru, judetul Alba, din cauza unei pene de curent, iar prefectul a cerut ca echipele Electrica sa intervina de urgenta pentru remedierea avariei.

13:34 - Un tanar in varsta de 18 ani din municipiul Sacele, judetul Brasov, a incercat sa voteze de doua ori la un interval de cateva ore, la aceeasi sectie de votare. Membrii sectiei respective au sesizat intentia acestuia.

13:31 - PDL Cluj solicita organizatiei judetene a PSD sa inceteze sa desfasoare campanie electorala in ziua votului, sustinand ca in preajma a doua sectii de votare din municipiul Cluj-Napoca exista "activisti ai PSD" care indeamna oamenii sa voteze cu Mircea Geoana.

13:30 - Doi barbati din judetul Arad au fost amendati, duminica, de catre politisti, fiind prinsi ca si-au fotografiat buletinele de vot in cabina, dupa ce isi exprimasera optiunile electorale. Barbatii au spus ca si-au fotografiat optiunea de vot din proprie initiativa, nu pentru ca le-ar fi cerut cineva.

13:19 - PSD Iasi a reclamat, duminica, la Biroul Electoral Judetean Iasi ca reprezentantii PDL din comuna Plugari au impartit localnicilor ulei si ziare care contin atacuri la adresa lui Mircea Geoana, o sesizare in acest sens fiind depusa si la Politie.

13:10 - Un membru al unei sectii de votare din municipiul Botosani a murit, duminica dimineata, imediat dupa ce a cerut permisiunea presedintelui sectiei de votare de a pleca acasa intrucat i se facuse rau, barbatul decedand la domiciliu, in urma unui infarct.

13:06 - PSD Cluj a depus, duminica, la Biroul Electoral Judetean Cluj si la Inspectoratul de Politie o sesizare cu privire la faptul ca "reprezentanti ai PDL" au impartit, in complexul studentesc Hasdeu din Cluj-Napoca, fluturasi "denigratori" la adresa lui Mircea Geoana.

12:44 - Un barbat din comuna doljeana Calopar este cercetat de politisti dupa ce reprezentantii sectiei de votare amenajate in Gara Craiova au sesizat ca acesta mai votase la o sectie din localitatea de domiciliu, el avand aplicat pe cartea de identitate timbrul autocolant cu mentiunea "VOTAT".

12:28 - Un barbat din Prahova care face parte din echipa de sustinatori a candidatului PSD Mircea Geoana sustine ca a fost batut de o persoana in timp ce a mers la o sectie de votare din comuna Cocorastii Colti, pentru a duce un pachet cu mancare reprezentantului.

Barbatul, care a suferit rani la nas, spune ca nu a apucat sa intre in sectia de votare si ca a fost luat la bataie de un individ necunoscut, fara ca organele de ordine prezente la sectia de votare sa intervina.

12:13 - Votul a fost reluat la sectiile de la Gara de Nord si Aeroportul Baneasa. Procesul de votare la sectiile speciale de la Aeroportul Baneasa si Gara de Nord a fusese suspendat, duminica, in jurul orei 11.30.

12:07 - IPJ Brasov a anuntat ca au fost inregistrate, sambata, trei incidente electorale, printre care unul de mita electorala, iar doua actiuni de propaganda electorala.

12:05 - Procesul de votare a fost intrerupt, duminica, la Sectia Speciala nr. 180 din Gara Brasov, din cauza unei pene de curent. Drept consecinta nu se mai poate inregistra video votarea.

11: 45 - La coada asteapta in jur de 100 de persoane pentru a vota la sectia speciala de la Baneasa, intre care si ministrul interimar al transporturilor, Radu Berceanu.

11:45 - Politistii din Arges au intocmit dosar penal pe numele viceprimarului orasului Stefanesti, Ion Mihalcea, precum si pe numele unui localnic, sub acuzatia de mita electorala, dupa ce sambata ar fi distribuit pachetete cu alimente alegatorilor din comuna.

11:42 - Viceprimarul localitatii Gherghesti din judetul Vaslui a fost amendat de politisti cu 1.500 de lei, pentru continuarea propagandei electorale in preziua turului doi al alegerilor prezidentiale.

11:37 - PSD Hunedoara a sesizat Biroul Electoral Judetean despre existenta unor pixuri portocalii la sectiile de votare din judet, cu care alegatorii sa poata semna, iar BEJ a recomandat folosirea unor instrumente de scris de alte culori decat cele ale partidelor implicate in alegeri.

11:34 - Conducerea PDL Dolj a depus, duminica, o sesizare la Politie si la Biroul Electoral Judetean impotriva primarului comunei Marsani, Constantin Ghencioiu, si a viceprimarului din Carcea, Amza Tudor, care i-ar indruma pe alegatori sa voteze cu un anumit candidat la Presedintie.

11:33 - Procesul de votare de la sectia speciala de la Gara de Nord a fost suspendat, pentru a doua oara, duminica dimineata, pentru solutionarea unei contestati.

11:30 - PSD Bistrita-Nasaud a sesizat, duminica dimineata, Politia ca in fata Primariei Nasaud PDL a montat, in noaptea de sambata spre duminica, un banner electoral, la mai putin de 80 de metri de o sectie de votare.

11:05 - Presedintele Sectiei de votare nr. 304 din orasul Tsrgu Frumos, judetul Iasi, a fost transportat, duminica dimineata, la spital dupa ce i s-a facut rau, insa activitatea in sectie nu a fost afectata.

11:00 - Organizatia PDL Arges a acuzat, duminica, intr-un comunicat remis Mediafax, "ceea ce se dovedeste a fi o practica veche si repetată a PSD in judetul Arges, prin care primarii si alti reprezentanti ai PSD cumpara cu produse alimentare si bani voturile anumitor cetateni".

PDL Arges mentioneaza ca, gratie masurilor luate de Ministerul de Interne, au deja informatii ca exista dosare penale intocmite pe numele mai multor primari si viceprimari PSD, pentru mita electorala.

10:50 - Presedintele PSD Maramures, Eugenia Godja, a depus, duminica, o plangere la Politia din Somcuta Mare in care ii acuza pe primarul localitatii, Dorinel Vasile Alb (PDL), si pe presedintele PDL Maramures, Mircea Man, de cumpararea a 300 de voturi.

Plangerea este insotita de un material video filmat cu camera ascunsa, social-democratii spunand ca acesta demonstreaza ca "pentru a cumpara voturi s-au dat sume insemnate de bani", fiind vorba despre aproximativ 10.000 de lei.

10:39 - PSD Mures a sesizat, duminica, Biroul Electoral Judetean ca reprezentanti ai PDL au retinut cartile de identitate a cateva zeci de alegatori, pe care ar urma sa ii transporte la sectiile de votare din localiatile Reghin si Vanatori. Reprezentantii PSD sustin ca actiunea PDL are ca scop vicierea rezultatului votarii.

10:38 - Inspectoratul Judetean de Politie Bistrita-Nasaud va aplica doua sanctiuni pentru continuarea campaniei electorale peste termenul legal, dupa ce intr-o comuna au fost impartite, sambata, pliante electorale ale PSD, iar pe un ecran rulau clipuri electorale cu Traian Basescu.

10:23 - Sectia speciala numarul 291 din localitatea Poroina din judetul Mehedinti a fost deschisa cu o întârziere de aproape o ora, la 7:45, pentru ca informaticianul care trebuia să se ocupe de deschiderea camerelor de supraveghere nu s-a prezentat la sectie.

10:00 - IJP Mehedinti a primit, duminica, in primele doua ore de la deschiderea sectiilor de votare, noua sesizari privind turismul electoral la sectiile speciale din judet. Doua dintre cele noua sesizari au fost verificate si nu s-au confirmat.

9:46 - Politistii din judetul Teleorman au intocmit un dosar penal pentru infractiunea de furt, dupa ce s-a constatat ca la doua sectii de votare din comuna Olteni au disparut aproximativ 370 de buletine de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

9:31 - PSD Buzau a depus, duminica dimineata, o prima sesizare al Biroul Electoral Judetean, referitoare la prezenta unor sustinatori ai lui Traian Basescu in apropierea unei sectii de votare, precum si o plangere la politie privind formularea a 60 de cereri pentru urna mobila de catre aceeasi persoana.

9:30 - Organizatia PSD Bucuresti a adresat birourilor electorale o serie de sesizări privind desfasurarea alegerilor de duminica, acuzand tentative de frauda si nerespectarea prevederilor legale privind campania electorala, scrie Mediafax.

9:20 - Sase sectii de votare din municipiul Targu Jiu au ramas duminica dimineata fara energie electrica, procesul electoral fiind suspendat pentru o perioada scurta de timp. Cativa alegatori au votat la lumina lanternelor.

9:14 - Usa sectiei 160 din Brasov a fost sparta la 8.30. Purtatorul de cuvant al Prefecturii a spus ca membrii biroului electoral au luat legstura cu presedintele sectiei, iar acesta a spus ca va ajunge la sectie in "doua-trei ore", fara a preciza motivul. Presedintele sectiei de votare nr. 160 a fost schimbat din functie in urma acestui incident, iar unul dintre partide a depus plangere penala la Politie impotriva acestuia.

8.30 - Procesul electoral nu incepuse pana la ora 8.30 la o sectie de votare din municipiul Brasov din cauza ca presedintele sectiei nu s-a prezentat la serviciu, iar membrii comisiei nu au avut cheie. Simona Cont, membru in Biroul Electoral Judetean Brasov, a declarat, duminica dimineata, ca problema a fost semnalata la sectia de votare numarul 160 din municipiu. Doi reprezentanti ai BEJ au incercat sa sparga usa ca sa intre in sectie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
BEC: Prezenta la vot la nivel national pana la ora 21:00 - 56,99%
BEC: Prezenta la vot la nivel national pana la ora 21:00 - 56,99%

UPDATE: Potrivit Biroului Electoral Central, cea mai scazuta participare la vot a fost in judetele Harghita, Covasna, Satu Mare, Vaslui, iar cea mai mare in Ilfov, Mehedinti, Teleorman, Dambovita si Olt.

Geoana: Am votat cu speranta! Basescu: Mi-a fost foarte greu sa aleg!
Geoana: Am votat cu speranta! Basescu: Mi-a fost foarte greu sa aleg!

Doi candidati s-au calificat in finala, dar unul singur va ocupa fotoliul de la Cotroceni. Binedispusi, au votat de dimineata. Daca Mircea Geoana a spus ca a votat "cu incredere si speranta", Traian Basescu a declarat razand: "Mi-a fost greu sa aleg".

Politicienii romani au pus stampila. Vezi pentru ce au votat
Politicienii romani au pus stampila. Vezi pentru ce au votat

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat, duminica, dupa ce si-a exercitat dreptul la vot, ca a optat pentru "echipa" sa, afirmand ca asteapta ca viitorul sef al statului sa fie "un adevarat presedinte pentru romani".

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.