1300 de incidente electorale si peste 100 de infractiuni, la alegeri
UPDATE: Ziua alegerilor a fost una plina de incidente. 1300 au fost inregistrate in toata Romania, insa peste 100 sunt catalogate drept incalcari ale legii electorale.
Vorbim aici despre excursiile in grup la urne, despre oamenii partidelor care au incercat sa cumpere voturi ori despre stampilele care au disparut subit din sectii.
Ca sa previna turismul electoral, politistii au facut 800 de filtre si au oprit peste 15.000 de autovehicule in toata tara. Impreuna cu angajatii Autoritatii Rutiere Romane au controlat microbuzele sau autocarele care ar fi putut sa transporte votanti la sectii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pana acum, nu a fost inregistrat nici un caz clar de turism electoral. De exemplu, cei 300 de oameni audiati duminica de politia din Alba au fost lasati sa plece acasa pentru ca ar fi fost simpli turisti.
Totusi, anunta Ministerul de Interne toate datele de identitate ale celor verificati au fost trimise la Autoritatea Electorala Permanenta, care va confrunta listele de domiciliu ale cetatenilor respectivi cu cele speicale. Daca sunt descoperiti ca au votat de mai multe ori vor discuta cu procurorii.
Politistii din Gaesti, Dambovita, i-au intocmit dosar penal unui tanar de 17 ani care a reusit sa voteze, desi nu e major. Baiatul e de loc din Teleorman, dar locuieste in comuna Mogosani, unde vede de vacile satului.
Abia dupa ce a votat baiatul, presedintele sectiei s-a uitat la codul numeric personal din cartea de identitate a acestuia si a chemat politia. Acum, adolescentul risca si 3 ani de inchisoare pentru elanul de care a dat dovada.
E plina insa tara de exemple negative. In Bucuresti s-au inregistrat 159 de incidente, in judetul Olt 110, in Calarasi 78, in Arges 82, in Mures 75, iar in Buzau 60.
Interesant este ca din cele 1300 de sesizari cele mai multe nereguli au avut loc in orase: 669.
In general, oamenii au reclamat faptul ca li s-au oferit bunuri si bani contra voturi, dar si ca stampilele s-au stricat sau au disparut de-a dreptul.
Vadim Zhdanovich, seful misiunii de observare a alegerilor din partea OSCE, a declarat insa: "Votarea s-a desfasurat intr-un mod calm si ordonat in general, insa procesul de votare a fost problematic la sectiile speciale, unde au fost cozi lungi si numerosi alegatori nu si-au putut exprima votul pentru ca sectiile de votare s-au inchis inainte ca ei sa treaca pe la urne."
"Vindeti tara! Nu lasati lumea sa voteze!" Haos la sectiile de votare!