Cine sunt primii români așteptați la urne pentru alegerea președintelui. Votul începe în această noapte

Ultima actualizare: 07-11-2019 22:11

În câteva ore încep alegerile prezidenţiale. Românii din Noua Zeelandă sunt primii care vor putea să-şi aleagă preşedintele, la ora 01:00, ora României. 

În cazul lor, secţiile de votare se deschid după miezul nopţii.

Urmează cei din Australia şi Japonia. Autoritatea Electorală Permanentă a organizat peste 800 de secţii, în străinătate, de două ori mai multe ca la europarlamentare.

În premieră pentru alegerile prezidenţiale, românii din diaspora vor putea să voteze pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică la ora 21.00. Ca să nu se repete episoadele din anii trecuţi, când foarte mulţi dintre cei aflaţi la coadă nu au apucat să voteze, programul poate fi prelungit în ultima zi până la miezul nopţii.

Reprezentant MAE: "Adresez insistent rugămintea cetățenilor români care se află în străinătate pe durata desfășurării alegerilor prezidențiale, să se prezinte la vot pe durata celor trei zile, pentru a evita aglomerarea pe parcursul ultimei zile".

O altă premieră este că, la toate secţiile din străinătate, vor fi folosite tablete, în locul listelor clasice.

În total, peste hotare au fost organizate 835 de secţii de votare. De aproape trei ori mai multe ca la scrutinul din 2014, când au fost 294 pentru toţi românii din diaspora.

Secțiile de votare sunt amplasate în ambasade, consulate, școli, hoteluri sau diferite centre, în timp ce românii din Afganistan vor putea vota în cadrul bazei militare NATO din Kabul.

Cei care locuiesc peste graniţă pot afla unde este cea mai apropiată secţie de votare pe site-ul www.votstrainatate.ro

În paralel, românii din străinătate au posibilitatea să voteze şi prin corespondenţa. În cazul celor care au optat pentru aceasta modalitate, plicul cu buletinul de vot pentru primul tur trebuie trimis cel târziu până la finalul acestei zile. Pentru turul doi, termenul limită pentru expedierea buletinului este 21 noiembrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO