Alegeri Prezidențiale 2019. Unde, cum şi când votează românii din afara ţării

×
Codul embed a fost copiat

Prima secție de votare din străinătate care își va deschide porțile pentru alegătorii români se află în Noua Zeelandă, în orașul Auckland.

Alegerile din străinătate vor avea loc timp de trei zile, de joi până duminică. Vineri, alegătorii vor putea vota în intervalul orar 12:00-21:00, iar sâmbătă și duminică în intervalul orar 7:00-21:00, cu posibilitatea de prelungire până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află în incinta secției de votare până la ora 21:00, a transmis Autoritatea Electorală Permanentă.

Pentru votul la o secție din străinătate s-au înregistrat momentan 38.944 de persoane, iar pentru votul prin corespondență au aplicat 41.003 de persoane, conform AEP.

Documentul cu regulamentul de votare pentru românii din străinătate poate fi consultat la finalul știrii.

Secția de votare din Noua Zeelandă se va deschide în noaptea de joi spre vineri, la 1:00, ora României, (12:00, vineri, ora din Auckland).

Citește și
Numărătoare inversă pentru prezidențiale. 3 zile până la deschiderea urnelor în diaspora
Numărătoare inversă pentru prezidențiale. Trei zile până la deschiderea urnelor în diaspora

Următoarele secții de votare care se vor deschide pentru alegătorii români sunt cele din Australia. Românii din Australia vor putea vota viitorul președinte în șase secții de votare, amplasate în cadrul Ambasadei României din Canberra, în Consulatul General din Sidney, în Biroul Consular din Melbourne și în orașele Adelaide, Perth și Brisbane.

Primele secții de votare care se vor deschide în Australia sunt cele din Sidney, Canberra și Melbourne (3:00, vineri, ora României), urmate de cele din Adelaide (3:30, vineri, ora României), Brisbane (4:00, vineri, ora României) și Perth (6:00, vineri, ora României).

A treia țară în care românii din diaspora vor vota în primul tur al alegerilor prezidențiale este Japonia, unde va exista o singură secție de votare, la Ambasada României din Tokyo (05:00, vineri, ora României).

Secțiile de votare anunțate de AEP vor fi amplasate în ambasade, consulate, școli, hoteluri, centre culturale și de business, teatre sau camere de comerț. De asemenea, românii din Afganistan vor putea vota în cadrul bazei militare NATO din Kabul.

Votul în Uniunea Europeană

Cele mai multe secții de votare pentru români au fost amplasate în Spania (143) și Italia (142).

Românii din capitala Spaniei, Madrid, vor putea vota în nouă secții amenajate pentru scrutinul prezidențial, în cadrul Ambasadei, Consulatului și Institutului Cultural Român. În restul orașelor, secțiile de vot au fost amplasate în școli, centre culturale sau hoteluri.

În Italia, cinci secții de votare au fost amplasate în Roma și Torino, trei în Milano și două în Padova, Bari, Catania și Verona. În alte 121 de orașe în care trăiesc români va fi amplasată o singură secție de votare.

În Germania, AEP a anunțat că vor fi amplasate 79 de secții de vot, dintre care câte șase în München și în Nürnberg, patru în Stuttgart, trei în Berlin și câte două în Bonn, în Ulm, în Karlsruhe și în Offenbach am Main.

Românii din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord vor putea vota în 72 de secții, dintre care 18 sunt în Londra și două în Luton, Bristol, Swindon, Plymouth, Manchester, Leeds, Northampton, Birmingham, Coventry, Edinburgh și Glasgow.

În Franța vor exista 50 de secții de votare pentru români, cinci dintre acestea fiind în Paris și trei în Marsilia.

Românii din Republica Moldova vor putea vota în 37 de secții, dintre care 12 vor fi în Chișinău.

Votul în SUA și Canada

Românii din Statele Unite vor putea vota în cadrul a 38 de secții amplasate pe teritoriul țării. Trei secții vor fi amplasate în Chicago, două în New York și una în cadrul Ambasadei României de la Washington.

În Canada vor fi amplasate 11 secții de votare, dintre care două în Toronto și Montreal și una la Ambasada României din Ottawa.

De asemenea, în America de Sud vor fi amplasate secții de votare în șapte țări: Columbia, Venezuela, Peru, Brazilia, Chile, Argentina și Uruguay.

Cum pot vota românii din diaspora

Cetățenii români pot vota în una din secțiile amplasate în străinătate indiferent dacă sunt rezidenți, domiciliați sau turiști, conform AEP.

Votul poate fi prin corespondență sau direct la una dintre secțiile de votare, unde românii pot vota dacă au asupra lor orice act de identitate valabil (buletin, pașaport sau carnet de serviciu militar).

Harta tuturor secțiilor de votare din străinătate poate fi consultată aici.

Citește și...
Program prelungit, sâmbătă şi duminică, pentru eliberarea actelor de identitate
Program prelungit, sâmbătă şi duminică, pentru eliberarea actelor de identitate

Programul de lucru al birourilor de evidenţă a persoanelor din sectoarele 1-6 va fi prelungit, sâmbătă şi duminică, pentru eliberarea actelor de identitate expirate, pierdute, furate sau deteriorate.

Numărătoare inversă pentru prezidențiale. Trei zile până la deschiderea urnelor în diaspora
Numărătoare inversă pentru prezidențiale. Trei zile până la deschiderea urnelor în diaspora

Pentru prima oară după 1989, alegerile prezidențiale din diaspora se vor desfășura pe durata a trei zile. Asftel, în afara țării urnele se deschid de vineri, 5 noiembrie, la orele 12:00.

Alegeri prezidențiale 2019. Care sunt atribuțiile președintelui României
Alegeri prezidențiale 2019. Care sunt atribuțiile președintelui României

În contextul alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie 2019, este important ca fiecare cetățean să cunoască exact care sunt principalele atribuții conferite președintelui României prin Constituție.

Recomandări
Povestea lui Radu Ionescu, unul dintre cei mai buni chefi despre care scriu publicațiile prestigioase din străinătate
Povestea lui Radu Ionescu, unul dintre cei mai buni chefi despre care scriu publicațiile prestigioase din străinătate

România are o savoare aparte, iar Radu Ionescu, unul dintre cei mai talentați chefi din România, îi adaugă ingredientul care o scote în fața lumii: pasiunea pentru bucătăria românească, pe care o reinventează.  

Parada de 1 Decembrie 2022: S-a încheiat parada de Ziua Națională a României în București
Parada de 1 Decembrie 2022: S-a încheiat parada de Ziua Națională a României în București

Pe 1 Decembrie se sărbătorește Ziua Națională a României. Cu această ocazie, în București și în marile orașe din țară se organizează parade militare.

Trăim în cea mai bună Românie de până acum
Trăim în cea mai bună Românie de până acum

Trăim în cea mai bună Românie de până acum