DEZBATERE IOHANNIS - PONTA EP2. "I-a prostit Basescu pe romani cand v-a pus premier?". Reactia lui Ponta si "fazele meciului"

×
Codul embed a fost copiat

Cei doi candidati ramasi in cursa pentru Presedintie, Klaus Iohannis si Victor Ponta, s-au infruntat iar, fata in fata, miercuri seara,  pe B1 TV.

Finalistii in cursa pentru Cotroceni sustin fiecare despre celalalt ca nu ar fi trebuit sa candideze pentru cea mai inalta demnitate. In dezbaterea gazduita miercuri seara de postul B1TV,  Victor Ponta l-a acuzat pe contracandidatul sau ca nu si-a lamurit in instanta dosarul de incompatibiliate, inainte sa se inscrie in cursa pentru Cotroceni. In schimb, Klaus Iohannis a vorbit despre scandalul de plagiat in care a fost implicat liderul PSD. Candidatul ACL a afirmat ca, intr-o tara civilizata, Victor Ponta ar fi trebuit sa se retraga demult din politica.

Drept la replica

Victor Ponta: L-am vazut pe Traian Basescu. Aceeasi incredere ca ii prosteste inca o data pe romani...

Klaus Iohannis: Oare, domnule Ponta, i-a prostit Basescu pe romani cand v-a pus premier? Pe dumneavoastra v-a pus, pe mine m-a refuzat.

Citește și
Klaus Iohannnis si Victor Ponta pe Twitter
DEZBATERE IOHANNIS - PONTA. Ce spun utilizatorii StirileProTV, reactii Facebook si Twitter: "Am inchis tv-ul, ca eram nervos"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Victor Ponta: Eu reprezentam USL...

Mesajele finale ale candidatilor

Victor Ponta: Romania are o sansa extraordinara sa mearga pe calea buna. Am dat inapoi pensiile, salariile, Romania are nevoie de dialog si liniste. Stiu ce am de facut, am 42 de ani, de la 18 ani lucrez si invat pentru aceasta tara.

Cel mai mult imi doresc, mama mea si bunica mea, sa poata trai intr-o tara normala. Copiii mei sa aiba o sansa, alaturi de toti copiii din aceasta tara.

Noi cei de la USL putem sa construim tot ce a fost stricat in ultimii 10 ani.

Klaus Iohannis: Camera daca se poate, aceasta este o pensie de patru lei. Acesta este un talon de pensie de patru lei, vi-l las aici.

Nu trebuie sa alegem intre doua persoane, ci intre doua abordari. Voi apara dreptul oricarui roman la vot, indiferent unde voteaza. Dragii mei, judecati bine daca vreti un presedinte al vostru, eu voi fi presedintele vostru. Nu am in spate institutii, oameni care ma manevreaza. Sau daca doriti un presedinte exponent al baronilor din PSD.

Atunci PSD-ul va avea toata puterea. Nu dati toata puterea unui singur partid. Votati schimbarea in Romania.

Fiecare invitat ii adreseaza celuilalt o intrebare

Klaus Iohannis, catre Victor Ponta: Nu doresc sa va intreb nimic.

Victor Ponta, catre Klaus Iohannis: Sunteti de acord ca toate drumurile ardelenilor duc la Bucuresti? Lucrul asta a fost spus de Iuliu Hossu, cel care a citit Declaratia de Unire la Alba Iulia si s-a imbratisat cu mitropolitul ortodox.

Dreptul la replica

Klaus Iohannis: Haideti sa convocam Parlamentul vineri si bagam in discutie si aceasta problema. Sa ne apucam de treaba.

Victor Ponta: Propunerea dumneavoastra denota foarte mult amatorism si superficialitate.

Parlament bicameral sau unicameral?

Klaus Iohannis: Actualul Parlament este prea mare. Aproape ajungem la dimensiunea PE. Nu se bucura de increderea sau respectul cetatenilor. Romania are nevoie de un Parlament mai mic si de alta alegislatie de alegere. Eu cred ca trebuie sa fie bicameral. Avem un sistem, uninominal, dar este proportional.

Victor Ponta: Suntem foarte multi in Parlament pentru ca cei de la USL au iesit pe primul loc, iar apoi Blaga, Ungureanu, au intrat de pe locul doi.

Dreptul la replica

Victor Ponta: Acordul de coabitare. Ar trebui sa intelegeti ca aveti niste obligatii fata de romani si de partenerii nostri. Cand acest acord a fost publicat, dumneavoastra nu ne-ati criticat deloc.

Klaus Iohannis: Am dezavuat acest pact, inca de cand a fost semnat. Sunt inregistrati peste tot. Daca tot fluturati acel acord, explicati-ne de ce ati incheiat acest acord.

Victor Ponta: Am incheiat acordul pentru a nu ajunge iar la suspendare.

Relatia presedinte - premier. Relatia Ponta(Iohannis) premier cu Iohannis (Ponta) presedinte?

Victor Ponta: Un subiect foarte folosit in campanie, sa nu dam toata puterea unui singur partid. Orice fel de premier va fi pe mandatul meu de presedinte...

Klaus Iohannis: Cred ca nu o sa ajungem in posibilitatea asta. Cred ca din 16 noiembrie cariera politica a lui Ponta se termina, propriul partid il va trimite acasa dupa ce va pierde alegerile.

Daca nu se intampla asta, va fi o colaborare institutionala, fara sa semnam trocuri politice.

Dreptul la replica

Klaus Iohannis: Avem un dosar in care este cercetat Hrebenciuc. A fost citat un alt apropiat al lui Ponta, Sarbu. Acesti domni au pregatit retrocerea ilegala a zeci de mii de hectare de padure.

Victor Ponta: La Primaria Sibiu. 401 cereri nesolutionate in 14 ani de cand sunteti primar. S-au retrocedat catre Biserica Evanghelica, Liceul Bruckenthal, Palatul Copiilor, Forumul Democrat, pe care l-ati condus dumneavoastra. Domnul primar, din 1976 de cereri de rezolvare, ati rezolvat 164.

Klaus Iohannis: Ati mintit grosolan. Este vorba de un atac la reputatia mea de primar. Aceste retrocedari au fost facute pentru ca acele entitati au dreptul sa le primeasca. Sunteti premier, agentia care s-a ocupat de retrocedare este in subordinea dumneavoastra.

Care va fi atitudinea voastra fata de institutiile din justitie? DNA, ANI?

Klaus Iohannis: Voi merge pe linia de a continua aceste lucruri. Sa lase DNA sa isi faca treaba, e lucrul cel mai simplu. In ce priveste ANI, trebuie intarita, este o institutie onorabila. Sunt anumite parti care nu sunt in acord cu legislatia europeana.

Victor Ponta: Le-am asigurat independenta si conditiile de a fi independente. Ma intereseaza, in egala masura, viata de zi cu zi a celor care au procese. Ce am incercat, in USL, a fost de a reusi sa facem acest sistem sa functioneze mai repede, mai eficient. Si atunci cand cineva greseste sa fie responsabil.

Dreptul la replica

Victor Ponta: Nu vreti sa si faceti ce spuneti? Aveti trei condamnati definitiv.

Klaus Iohannis: Am cerut acestor colegi sa demisioneze si vor demisiona, imediat ce convocam Parlamentul si rezolvam cu legea amnistiei.

Victor Ponta i-a atras atentia lui Klaus Iohannis ca se uita pe pereti in timp ce el il priveste in ochi, liderul ACL replicand: "Uneori e mai interesant".

Premierul i-a spus liderului ACL ca el prefera sa se uite direct la cel cu care vorbeste, remarcand ca Iohannis "se uita pe pereti". Uitandu-se in camera de luat vederi, Iohannis a replicat, razand: "Uneori e mai interesant".

Care va fi atitudinea in raport cu politicienii cu probleme penale?

Victor Ponta: Daca eram in locul lui Iohannis, cu proces la ICCJ, nu candidam. Romania a avut un singur presedinte cu proces, Basescu, cu Flota, care il asteapta.

Klaus Iohannis: Am hotarat, dupa ce am fost ales presedinte, sa damn un semn ca PNL doreste o schimbare in aceasta problema. Am hotarat ca mereu cand se va cere incuviintare pentru arestare, sa fie aprobata. De atunci, PNL si ACL au votat mereu pentru. Doar ca au fost relativ putine ocazii, pentru ca PSD nu venea

Ca presedinte, ce comportament veti afla fata de justitiei?

Klaus Iohannis: Eu vreau sa garantez independenta justitiei si statul de drept. Eu cred ca in acest domeniu trebuie sa avem curajul sa spunem ca nu ne bagam unde nu ne fierbe oala. Nu avem noi politicienii ce cauta in justitie. Cel mai bun lucru este sa nu ne bagam.

O imagine frumoasa de grup, din ianuarie 2011, in jurul lui Constantin Niculescu. Ponta, Nastase, Severin, Corlatean, Vanghelie. Oameni care au spus atunci ca nu este bine ca acest domn, intre timp condamnat, sa fie deranjat acolo unde isi facea treaba. Asta se numeste fortarea justitiei.

Victor Ponta: O sa ma comport fata de justitie asa cum am facut-o ca premier. Eu il consider presedinte PNL pe Antonescu, fondator Tariceanu. Eu va consider reprezentant al PDL.

Klaus Iohannis: Recunoasteti vreo decizie a unei instante? Exista decizie care spune ca sunt presedintele PNL, afirmatia dumneavoastra este o dezinformare, sa nu spun minciuna.

Sunteti de acord ca un ministru sa aiba mai multe drepturi in fata legii decat un simplu cetatean?

Victor Ponta: Voi da avize pentru toti ministrii care nu sunt parlamentari, ceea ce tine de presedinte.

Klaus Iohannis: Aceasta imunitate este mult discutata, cea mai buna solutie ar fi sa lasam imunitatea doar acolo unde este vorba de votul politic sau opinia politica, nicio alta circumstanta. Justitia trebuie sa-si urmeze cursul, indiferent daca o camera voteaza sau nu o chestiune.

Victor Ponta: O propunere. Luam saptamana viitoare legea privind imunitatea parlamentarilor din Germania si o transpunem in Romania? Garantez ca PSD o voteaza.

Klaus Iohannis: Ce sa o lasam pe saptamana viitoare? Sa dam un semnal romanilor. Sa facem o convocare, vineri, se poate pica legea amnistiei.

Dreptul la replica

Klaus Iohannis: Reiau invitatia, sa convocam Parlamentul si sa punem aceasta lege pe tapet. Maine sa facem asta. Vineri, ca sa dovediti ca sunteti pe aceiasi lungime de unda cu cei care vor stat de drept. Sa terminam cu aceasta lege.

Victor Ponta: Stiti cine a vorbit din partea PSD la motiune? Sorin Rosca Stanescu, este cu dumneavoastra la partid? L-am avut atata timp pe Basescu demagog, dupa 10 ani vrem pe cineva care sa-i trateze in aceiasi fel pe toti romanii.

Klaus Iohannis: Vorba lunga, convocam sau nu Parlamentul?

Sunteti de acord cu legea gratierii si amnistiei?

Klaus Iohannis: Sunt total impotriva. Nu cred ca Romania are nevoie de ea. PNL a votat impotriva ei, de prima oara cand PSD a venit pe sest cu ea. Am oprit in ultimul moment acest act normativ, de care PSD are foarte mare nevoie si toata gasca care l-a impins pe Ponta in fata.

Victor Ponta: Legea nu s-a votat, nu puteati sa votati impotriva, daca nu s-a votat. Ministrul Justitiei a dat aviz negativ pe ea si va fi respinsa.

Cum ar arata Romania daca ar fi ales contracandidatul?

Victor Ponta: Boc, Blaga,,Flutur. Va arata ca in 2010, cu aceiasi oameni.

Klaus Iohannis: Ponta este premier si vreau sa comentez prestatia in calitatea asta. A reusit sa ia o Romanie iesita din criza si sa o bage in recesiune tehnica. Sa distruga 100.000 de locuri de munca in 2014, pentru ca nu a stiut sa gestioneze investitiile publice, sa ajungem in situatia in care CE ne avertizeaza ca vom ajunge, in 2015, sa avem un deficit bugetar de 2,8% din PIB.

In 2015 trebuie sa platim toate pomenile electorale promise de Ponta, in conditiile in care premierul Ponta nu a fost in stare sa vina in termenul legal in Parlament cu bugetul pe 2015.

Daca Ponta va fi ales presedinte, va fi aprobata legea gratierii si amnistiei si ne vom trezi in societate iar cu toti coruptii.

Victor Ponta: Vineri, INS anunta ca avem crestere economica in trimestrul trei si ca in primul trimestru din acest an s-a calculat si nu am fost niciodata in recesiune tehnica.

Klaus Iohannis: Asteapta Romania lui Ponta aministia si gratierea. Adrian Nastase, Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc, Catalin Voicu, Ecaterina Andronescu, Serban Mihailescu, Miron Mitrea, Dan Nica, Dan Sova, Victor Mocanu, Adrian Duicu, Bunea Stancu, Nicusor Constantinescu.

Sunt 38, va las lista daca doriti.

Facem o treaba intre barbati? Maine se convoaca Parlamentul si scoatem legea amnistiei si lasam toate cercetarile libere?

Dreptul la replica

Klaus Iohannis: E interesant ca Ponta stie sa vorbeasca doar cand citeste de pe cartonase. In afara de asta, doar cifre, cifre. Oamenii asteapta solutii, nu statistici. Va intreb, dragi romani, va merge mai bine de cand este Ponta premier?

Victor Ponta: Romanii au respins la asta pe 2 noiembrie. Cei care v-au votat pe dumneavoastra spun ca va voteaza impotriva mea. Eu vreau sa votam pentru.

Cum arata Romania lui Victor Ponta?

Victor Ponta: Eu va dau cifre. E vorba despre o tara in reconstructie deja, dupa dezastrul lasat de Blaga, Boc...

Domnul Iohannis a zis ca sunt fraier ca nu am cheltuit banii. Suntem doi fraieri in Europa care avem excedent bugetar. Eu si doamna Angela Merkel.

Cum arata Romania lui Klaus Iohannis?

Klaus Iohannis: Este o Romanie normala. In Romania lucrului bine facut, proiectele se termina cu bine. O tara a prosperitatii, unde fiecare roman are un venit decent. Romania lui Iohannis seamana cu Sibiul lui Iohannis.

Numiti doua calitati ale contracandidatului

Klaus Iohannis: Are calitatea de a vorbi mult, despre orice, chiar daca nu are idee despre ce e vorba. Ponta este degeaba tanar, este exponentul unui sistem foarte vechi.

Victor Ponta: Am vorbit mult pentru ca stiu despre ce vorbesc.

Dreptul la replica

Klaus Iohannis: Il cunoasteti pe Gabriel Oprea? Impreuna cu UNPR a votat pentru taierea pensiilor.

Victor Ponta: Nu mai sunteti de mult timp profesor. De ce ati candidat fara o hotarare de la ICCJ?

De ce nu ar trebui sa fie contracandidatul dumneavoastra presedinte?

Klaus Iohannis: Cred ca nu este bine pentru Romania sa fie presedinte Victor Ponta. Este periculos sa dea romanii toata puterea in mana unui partid. Un partid care are multi membri cu probleme in justitie.

Este gresit sa fie Ponta presedintele Romaniei pentru ca a mintit si speriat pensionarii ca le-as taia pensiile. In calitatea mea de profesor, este o mare problema daca un elev copiaza. Se numeste plagiat, oriunde in lume, cineva care este prins ca a copiat este obligat, prin clasa politica, sa se retraga din politica.

Victor Ponta: Despre plagiat, am fost la ICCJ, am primit un verdict definitiv si irevocabil. Dumneavoastra ati fugit de ICCJ.

Domnul Iohannis seamana foarte mult cu Basescu, este impotriva la orice.

Fiecare candidat are dreptul la replica:

Victor Ponta: Iohannis a spus lucruri neadevarate ieri. Cum ar fi ca PNL a propus la modificarea Constitutiei introducerea votului electronic si prin corespondenta si PSD a respins.

Amendamentul a fost retras, nu respins.

Klaus Iohannis: Amendamentul a fost respins.

Cine este Klaus Iohannis?

Klaus Iohannis: Sunt candidatul care crede ca votul este un drept, nu o lozinca. Trebuie sa facem altfel de politica, mai putin scandal. Am doua mape mari cu scrisori trimise de romanii din diaspora, care se plang ca nu au putut vota. Au lipsit de la USL 52, de la ACL 19 observatori, la votul din diaspora.

Cine este Victor Ponta si de ce merita sa fie presedinte?

Victor Ponta: Pot sa fiu acel presedinte de care Romania are nevoie. Viziunea pe care am prezentat-o ca premier, sfarsitul epocii Basescu. Echipa mea este cea a USL, votata de 60% dintre romani, cu Tariceanu premier. Dupa doi ani ca premier, am constatat ca avem nevoie de stabilitate si unitate.

A inceput al doilea episod al dezbaterii dintre Klaus Iohannis si Victor Ponta, pe B1 TV.

 

CITITI SI: Ce NU s-a vazut la dezbaterea Ponta-Iohannis. GALERIE FOTO: imagini inedite din culisele duelului intre candidati

Klaus Iohannis si Victor Ponta au participat, marti seara, la Realitatea TV, la o prima confruntare inaintea turului II al alegerilor prezidentiale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ce NU s-a vazut la dezbaterea Ponta-Iohannis. GALERIE FOTO: imagini inedite din culisele duelului intre candidati
Ce NU s-a vazut la dezbaterea Ponta-Iohannis. GALERIE FOTO: imagini inedite din culisele duelului intre candidati

Nu tot ce s-a intamplat in timpul confruntari televizate intre candidatii la presedintie a ajuns si “pe sticla”.

DEZBATERE IOHANNIS - PONTA. Ce spun utilizatorii StirileProTV, reactii Facebook si Twitter:
DEZBATERE IOHANNIS - PONTA. Ce spun utilizatorii StirileProTV, reactii Facebook si Twitter: "Am inchis tv-ul, ca eram nervos"

Asa cum era de asteptat, prima confruntare televizata a celor doi candidati la presedintia Romaniei a provocat reactii aprinse pe retelele de socializare online.

DEZBATERE IOHANNIS - PONTA. Cearta pe pensii, salarii, imunitate si votul diasporei. Cine a
DEZBATERE IOHANNIS - PONTA. Cearta pe pensii, salarii, imunitate si votul diasporei. Cine a "castigat" meciul pe internet

Ceea ce pana acum parea imposibil, s-a intamplat. Marti seara a avut loc prima confruntare televizata intre Klaus Iohannis si Victor Ponta. Intalnirea dintre cei doi candidati la alegerile prezidentiale a fost una incrancenata.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.