Sute de sesizari la BEC din partea romanilor din diaspora. "Va scriem sa va amintim ca suntem si noi romani. Suntem multi"
BEC a primit peste 200 de sesizari prin care romani din strainatate cer marirea numarului de sectii de votare din diaspora la turul 2 al prezidentialelor si reclama atat lipsa de sectii in anumite localitati cat si nereguli in procesul de votare.
O alegatoare reclama inexistenta sectiilor de votare in Nova Scotia (Canada), o alta se declara nemultumita de faptul ca nu exista nicio sectie de votare la Consulatul Romaniei din Liverpool (Marea Britanie).
Alte sesizari se refera la absenta unor sectii de votare din "Piazza Diaz, nr. 38, Formihosa, Mantova", in Statul Connecticut, zona Hartford (SUA). Un petent cere infiintarea unei sectii de votare in Nantes (Franta), iar altul in Spalding (Franta).
Alegeri 2024
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
Un alegator cere deschiderea unor sectii de votare suplimentare in Dublin (Irlanda), iar un altul in Bremen (Germania). Un cetatean domiciliat in diaspora solicita suplimentarea materialelor necesare votarii in Glen Cove (SUA) pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale.
Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate au mai reclamat la BEC modul in care s-a desfasurat procesul de votare la Consulatul Romaniei la New York, la sectia de votare din Stuttgart (Germania) si la sectie din Viena (Austria).
Altii si-au declarat nemultumirea privind organizarea votarii in Londra (Marea Britanie) si in Torino (Italia). O alegatoare din strainatate si-a exprimat nemultumirea referitor la organizarea procesului votarii in Munchen (Germania) si a solicitat remedierea situatiei la turul al doilea.
Un alt cetatean a sesizat BEC ca sectia de votare din Birmingam (Marea Britanie) a functionat cu trei din cei sase membri desemnati sa faca parte din biroul electoral al sectiei de votare, iar altul ca numarul stampilelor si al cabinelor de vot a fost insuficient pentru exercitarea dreptului de vot de catre romanii aflati in strainatate.
Alegatorii din strainatate au mai solicitat BEC ca declaratiile pe propria raspundere sa poata fi descarcate de pe internet si tiparite de acestia, ori ca respectivele documente sa poata fi completate olograf.
Unii dintre romanii din strainatate au transmis BEC ca sunt nemultumiti de faptul ca votarea la sectiile de peste hotare nu a fost prelungita dupa ora 21.00 si au cerut reorganizarea votarii pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru fluidizarea votului.
Scrisoare deschisa in numele romanilor din diaspora: "Vrem sa votam. Suntem dispusi sa facem voluntariat in sectiile de votare"
O romanca din SUA scrie, intr-o scrisoare deschisa adresata, premierului, ministrului de Externe si ambasadorilor, in numele sau si al mai multor conationali din diaspora, ca romanii din strainatate sunt dispusi sa se implice, inclusiv prin voluntariat in sectiile de votare, pentru ca vor sa voteze.
Irina Haivas, manager intr-o companie americana, le cere lui Victor Ponta, Titus Corlatean si membrilor corpului diplomatic, ca la turul al II-lea al alegerilor prezidentiale sa ia masurile care se impun pentru a remedia "imediat si drastic" situatia creata la alegerile din 2 noimebrie, prin cresterea numarului si capacitatii sectiilor de votare si a numarului de buletine.
"Credem ca acest lucru este realizabil pentru un stat european al secolului 21, de exemplu prin urmatoarele masuri: cresterea semnificativa a numarului si capacitatii sectiilor de votare in toate orasele din diaspora in care cererea a depasit capacitatea de procesare a centrelor. Calcularea capacitatii trebuie sa permita un timp de 1,5 - 2 minute de persoana (14 ore = 840 min, luand in medie 2 minute pe persoana, doar 420 persoane pot vota cu o singura stampila), si sa presupuna ca toti romanii aflati in orasul si zona respectiva se prezinta la alegeri", se precizeaza in scrisoarea deschisa.
Totodata, se cere cresterea numarului de buletine de vot pentru diaspora, care sa coincida cu estimarile numarului de romani aflati in strainatate (cel putin 2 milioane in loc de 600.000). Afisarea pe site-ul fiecarei ambasade a formularului-tip de declaratie personala care poate fi completat in avans si adus la sectia de vot pentru alegerile din 16 noiembrie, pentru a grabi procesul de votare.
"Suntem dispusi sa ne implicam si sa ajutam statul roman in a face aceste masuri posibile, inclusiv prin voluntariat in sectiile de votare. Suntem aici. Dar vrem sa votam", spune Irina Haivas.
Ea precizeaza ca scrie in numele mai multor romani din diaspora.
"Va scriem sa va amintim ca noi, cei din diaspora, suntem si noi romani. Suntem tineri, si suntem multi. Suntem o mare parte a populatiei active a Romaniei si contribuim la economia tarii. Suntem generatia fara granite. Suntem uniti indiferent ca traim in Marea Britanie, Franta, Noua Zeelanda sau Statele Unite. Suntem uniti cu cei ca noi de acasa din Romania. Alaturi de ei, suntem generatia care nu mai crede in posturile de televiziune cumparate si deservite, sau in beneficiul de scurta durata al unei galeti cu ulei, zahar si faina", se spune in scrisoare.
Femeia mai scrie despre romanii din strainatate ca pot face calcule simple, cum ar fi numarul de sectii de vot, personal, si stampile necesar in diaspora sau in campusurile de studenti si stiu sa recunoasca metaforele si alte figuri de stil menite sa portretizeze in tara o falsa realitate.
"Suntem invatati sa 'plecam capul' si sa muncim. Nu vrem favoruri. Nu vrem 'sa ni se dea'. Dar nu toleram 'sa ni se ia', pentru ca nu ne are nimeni 'la mana'. Suntem motivati sa avem o voce, si am aratat ca avem vointa de a sta ore intregi la coada si de a conduce sute de kilometri pentru a vota. 'Plecatul in afara' ne-a calit. Tinem aproape valorile si credintele din familie de acasa; ele sunt ancora noastra. Ne stim drepturile si avem energia si vointa sa luptam pentru ele. Iar in alegerile prezidentiale din 2 noiembrie, cu voie sau fara voie, ne-ati incalcat dreptul constitutional si uman de a vota. Il vrem inapoi - este al nostru", mai spune Irina Haivas, in scrisoarea deschisa.
BEC: Alegatorii din diaspora pot veni la vot cu declaratiile completate. Acestea vor fi semnate in sectie
Reprezentanti ai MAE si BEC au avut, marti, discutii legate de posibilitatile de fluidizare a procesului de vot in strainatate la turul 2 al prezidentialelor, din 16 noiembrie. Dupa aceste discutii, BEC a adoptat, marti, o decizie si o hotarare si a remis un comunicat.
Decizia BEC adoptata marti prevede ca in termen de cinci zile, in situatia in care biroul electoral al sectiei de votare din strainatate nu este constituit din numarul maxim de membri, președintele biroului va putea asigura completarea acestuia cu persoane din lista intocmita de MAE.
Potrivit legii, fiecare birou electoral al sectiei de votare din strainatate este constituit dintr-un presedinte, desemnat de seful reprezentantei diplomatice, de regula din cadrul acesteia, si din 2 pana la 6 reprezentanti ai formatiunilor politice care au propus candidati si ca birourile electorale pentru sectiile de votare din strainatate nu pot functiona cu mai putin de 3 membri, presedinte si 2 reprezentanti ai formatiunilor politice care au propus candidati.