Schimbarea lui Iohannis, dezlantuit la adresa lui Ponta: "Putem sa mergem la Facultatea de Drept, unde v-ati luat doctoratul"

Klaus Iohannis

Candidatul ACL la alegerile prezidentiale din 16 noiembrie, Klaus Iohannis, i-a surprins pe jurnalistii din Cluj Napoca, unde a organizat o conferinta de presa, prin stilul dezinvolt pe care l-a afisat - contrar imaginii sale de "ardelean tacut".

Fara sa mai fie ajutat de vreun prompter, Iohannis a vorbit despre mai multe teme importante pe agenda alegerilor prezidentiale si a raspuns cu umor intrebarilor puse de jurnalistii clujeni mai bine de 40 de minute. De asemenea, pentru prima data in ultima perioada, Klaus Iohannis nu a mai fost auzit repetand constant si obsesiv aceeasi expresie, cea din tema sa electorala: "Romania lucrului bine facut".

Inca de la inceput, Iohannis a tinut sa-i raspunda Monicai Macovei, care a conditionat cedarea voturilor sale catre el doar daca indeplineste anumite conditii, legate de justiutie si statul de drept.

"Am luat act, cu bucurie, de afirmatiile Monicai Macovei, care spune ca doreste sa ma sprijine in situatia in care imi asum o serie de puncte. Foarte bine, sunt bucuros sa reafirm ca toate aceste lucruri se regasesc in programul meu prezidential si unele au fost reafirmate chiar azi, independenta justitiei, statul de drept, faptul ca nu voi gratia corupti, ca doresc impiedicarea adoptarii legii amnistierii si gratierii. Cred ca am dat un raspuns rezonabil Monicai Macovei si nu am niciun fel de problema, pot sa reconfirm cu mare placere aceste lucruri si intr-un document scris. Deci da, sunt aceleasi lucruri pe care mi le doresc si eu pentru Romania, pentru o societate dreapta", a spus Iohannis.

"Am spus-o si imi face mare placere sa o repet aici. Sunt total impotriva si nu voi accepta o lege a aministiei si a gratierii, asa cum este ea pregatita in sertarele pesediste. Nu voi gratia niciodata pe un politician condamnat pentru acte de coruptie." - a declarat Klaus Iohannis.

Citește și
Monica Macovei
Monica Macovei ii trimite lui Iohannis o scrisoare cu 10 cerinte si asteapta raspuns semnat pentru a-l vota
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

El a mai anuntat ca primul lucru la care vrea sa renunte dupa ce va ajunge sef al statului este ... imunitatea de presedinte.

"Este nevoie, evident, pentru acest lucru de discutii cu partidele politice, in special acuma cu comisia care se ocupa de modernizare a Constitutiei Romaniei. voi avea aceste discutii si voi solicita ferm sa se renunte la aliniatul care stabileste ca presedintele se bucura de imunitate.

Iar a doua chestiune se referea la imunitatea parlamentarilor. Toata lumea intelege si este de acord ca trebuie sa existe o protectie pentru opinia politica si sunt de acord si cred ca toata lumea este total de acord ca parlamentarii nu pot fi trasi la raspundere penala pentru optiunea lor politica. Dar dincolo de asta este inadmisibil ca prin procedura parlamentara sa poata fi impiedicata justitia sa-si faca treaba." - a spus Iohannis.

Intrebat cum comenteaza faptul ca reprezentantii Corpului de Control al Guvernului au inceput o serie de anchete asupra despagubirilor acordate in Sibiu pentru retrocedarea imobilelor, Iohannis a dat un raspuns care i-a facut pe jurnalisti sa rada:

"De 14 ani de cand sunt primar la Sibiu multi au venit crezand ca pot gasi ceva sa ma santajeze. Ei bine, ghinion, cum am mai spus! Oricine poate sa vina sa verifice absolut orice. Domnul Ponta, in aroganta domniei sale, a trebuit sa spuna la televizor ca ce, Iohannis are imunitate ca si candidat? Nu are domnule Ponta, dar putina decenta nu v-ar strica si dvs."

Cat despre felul in care va colabora cu premierul Victor Ponta, in eventualitatea in care Iohannis va castiga alegerile, iar Ponta va ramane premier, primarul Sibiului sustine ca nu va exista ... niciun guvern condus de Ponta.

"Nu va exista niciun guvern condus de Victor Ponta. Cariera politica a domnului Ponta se va termina pe 16 noiembrie. Constitutia spune acuma ca presedintele poate sa desemneze, dar nu poate sa revoce. Eu cred ca propriul partid il va trimite acasa pe domnul Ponta. Voi face in asa fel incat sa misc lucrurile, indiferent cine se gaseste in momentul ala la guvernare."

Iohannis l-a atacat pe premierul Victor Ponta si pe plan .. economic: "Vine acelasi domn Ponta mare specialist in economie si ne spune ca suntem in excendent. Pai normal, daca n-ai fost in stare sa cheltui banii pentru investitii, ca fraierul." - a afirmat Iohannis.

"Asa vorbesc eu. Mai intai gandesc", a spus Iohannis, intrebat de jurnalisti cum raspunde la criticile PSD, care spun ca ar fi prea lent in vorbire.

Pe de alta parte, candidatul ACL la prezidentiale l-a provocat pe adversarul sau, Victor Ponta, la o dezbatere prezidentiala la Facultatea de Drept, institutia de invatamant unde premierul si-a luat doctoratul in .. drept.

"Deci, candidatul Victor Ponta si cu echipa domniei sale s-au asezat si au spus 'Domne, noi conducem tara asta, ce naiba. Stam noi dupa sasul ala sa negociem? Nu se poate. Deci au stabilit ei intre ei ca trebuie sa fie 4 dezbateri, ca trebuie sa fie la astea 4 televiziuni, ca trebuie sa fie la ora X si Y. Infatuare de prim ministru! Si temele. Tot au propus. Au trimis fax si au zis gata, astea-s negocierile. Nu asa se face intr-o democratie. Ati urmarit in SUA si in alta parte, unde se negociaza 2-3 zile, unde se tine, cine modereaza, cate intrebari pune fiecare.. Doar nu-i o harababura acolo, e o dezbatere nationala.

Aceste lucrui nu sunt admisibile si atunci am luat in considerare 2 variante. Am avut o invitatie trimisa de la Universitatea de Vest din Timisoara si am spus ca acel loc mi s-a parut excelent. Pai da, dar domnul Ponta confunda Universitatea cu caminul cultural, la nivelul domniei sale de doctorat, si daca nu doreste, si pot sa-i spun in public, nu doresti Universitatea de Vest Timisoara, nicio problema. Putem sa venim la Babes-Bolyai, putem sa mergem la Universitatea din Bucuresti, putem sa mergem la Facultatea de Drept, unde, domnule Ponta, v-ati luat doctoratul. Niciun fel de problema. Orice se poate. Astfel imi imaginez eu dezbaterea publica si in continuare, mai e o saptamana, sper ca pana la urma reusim sa facem o dezbatere publica. Si voi avea eu grija sa fie o dezbatere publica." - a spus Klaus Iohannis.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Dragnea sustine ca in Teleorman, pe listele suplimentare, 99% s-a votat Iohannis:
Dragnea sustine ca in Teleorman, pe listele suplimentare, 99% s-a votat Iohannis: "Judetul a devenit o atractie turistica"

Vicepremierul Liviu Dragnea sustine ca "peste 99 %" din voturile de pe listele suplimentare din Teleorman au fost pentru Klaus Iohannis.

Monica Macovei ii trimite lui Iohannis o scrisoare cu 10 cerinte si asteapta raspuns semnat pentru a-l vota
Monica Macovei ii trimite lui Iohannis o scrisoare cu 10 cerinte si asteapta raspuns semnat pentru a-l vota

Monica Macovei a declarat ca ii va transmite lui Klaus Iohannis o scrisoare cu "10 cerinte minimale" privind "chestiuni de principii", de la justitie si anticoruptie la economie, asteptand din partea acestuia un raspuns semnat pentru a-l vota.

Klaus Iohannis, despre confruntarea televizata asteptata de electorat:
Klaus Iohannis, despre confruntarea televizata asteptata de electorat: "Nu e domnul Ponta in masura sa-mi faca mie program"

Klaus Iohannis a declarat ca e nevoie ca in zilele urmatoare sa aiba loc o dezbatere cu Victor Ponta, mentionand ca i s-ar parea "un lucru exceptional de bun ca aceasta intalnire planificata sa aiba loc in Timisoara".

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.